Jocul Urșilor – O ceată de colindători a făcut senzație în centrul Clujului – VIDEO

0
Jocul Urșilor - O ceată de colindători a făcut senzație în centrul Clujului - VIDEO

Jocul Urșilor - O ceată de colindători a făcut senzație în centrul Clujului - VIDEO

O ceată de colindători a făcut senzație în centrul Clujului. Zeci de colindători costumați în urși, ”mânați” de toboșari au atras privirile tuturor în Piața Lucian Blaga, în faza Casei de Cultură de Studenților Cluj.

Tradiția jocului ursului de la colindat, o moștenire fascinantă a sărbătorilor de iarnă

În fiecare an, în timpul sărbătorilor de iarnă, tradiția jocului ursului de la colindat prinde viață în satele și comunitățile din România, mai ales în zonele din Moldova și Bucovina. Acest obicei străvechi, încărcat de simboluri și semnificații, reprezintă o celebrare a naturii, a renașterii și a protecției împotriva răului.

Ritualul ursului și semnificația sa

Jocul ursului implică tineri care poartă costume impresionante din blană de urs sau imitații ale acestora, împodobite cu clopoței, panglici colorate și ținte de alamă. Aceștia merg din casă în casă, însoțiți de muzicanți și de personaje simbolice precum ursarul, cel care „îmblânzește” ursul. Ritualul include mișcări ritmice specifice, acompaniate de sunetul tobelor și al fluierelor, iar întreaga reprezentație este considerată un dans ritualic menit să alunge spiritele rele și să aducă belșug în anul care vine.

Care este originea colindatului cu ursul

Obiceiul jocului ursului are rădăcini adânci în cultura populară românească, fiind inspirat de cultul dacilor pentru acest animal sacru. Ursul simboliza forța naturii, regenerarea și protecția, iar prezența sa în cadrul colindatului sugerează o legătură cu vechile credințe animiste. De-a lungul timpului, tradiția a evoluat, păstrând însă aceleași valori esențiale: respectul pentru natură și dorința de purificare a comunității.

Tradiția mai există, dar rar se mai colindă așa prin sate

Deși modernitatea a schimbat multe aspecte ale vieții rurale, jocul ursului rămâne o parte importantă a sărbătorilor de iarnă. În unele localități, acesta este practicat ca un spectacol artistic, în timp ce în altele continuă să fie un ritual autentic, transmis din generație în generație. Tururi de colindători cu ursul pot fi întâlnite în localități precum Comănești sau Dărmănești, unde festivitățile atrag turiști din toată țara.

Prin păstrarea acestei tradiții, comunitățile locale contribuie la menținerea unei moșteniri culturale valoroase, reamintind tuturor despre legătura profundă dintre om și natură, precum și despre puterea simbolică a sărbătorilor de iarnă.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2024 © Clujenii.ro | Toate drepturile rezervate