Aeroportul Cluj a fost prins în off-side de consilierii județeni Cluj, cu o licitație cu cântec, de 120.000 de euro pe an, pentru trei cosiri de iarbă.
Consilierul județean Dorel Secară a dezvăluit cum fermierii, care tundeau gratuit iarba, au fost eliminați din joc și adusă o firmă care tunde pe o avere de trei ori pe an iarba pe 100 de hectare. Utilajele costă 50.000 de eur, iar trei cosiri pe an circa 6000 de euro. Pe cinci ani, Aeroportul Cluj plătește 120.000 de euro pentru un serviciu care costă 6.000 de euro.
”Aș vrea să atrag atenția asupra unei cheltuieli pe care nu pot să o înțeleg. În jurul Aeroportului sunt aproximativ 100 de hectare de teren, ca zonă de protecție. Cam de 30 de ani de când cunosc eu situația, acest teren a fost întreținut prin cosire de 3 ori pe an de către diferiți fermieri, care foloseau iarba și plăteau o redevență anuală Aeroportului. De anul trecut, acest lucru nu s-a mai putut face pentru că s-a luat inițiativa să se întocmească un caiet de sarcini în care fermierii au fost eliminați, să se facă o licitație câștigată de cineva care mai prestează și alte servicii către Aeroport și, prin contractul încheiat cu acesta, s-a decis să se plătească 120.000 de euro pe an, pentru acest serviciu, contract pe 5 ani, 600.000 de euro.
Nu înțeleg cum să renunți la un serviciu care ți se face gratuit și să plătești în 5 ani, 600.000 de euro. Existau multe, multe alte posibilități. Ce a făcut cel care a câștigat licitația? A cumpărat un tractor cu o freză și lucrează.
Eu am trei tractoare persoanele care fac lucrarea asta. Cheltuiala pe an pentru toate cele trei coase (se fac trei cosiri), la 2400 de litri de motorină, este de aproximativ 6000 de euro pe an și noi plătim 120.000 de euro. Cheltuiala pe 5 ani este de 40.000 de euro și noi plătim 600.000 de euro. Când am auzit lucrul acesta am spus ca ardeleanul care a văzut prima dată girafa, că așa ceva nu există.
O rog pe doamna care reprezintă Aeroportul care este rațiunea pentru care plătim 120.000 de euro pentru ceva ce costă 5000 de euro. Eu am lucrat în privat și am învățat să drămuiesc vu cap banul public. Când e vorba despre banul public se pare că gândirea este alta.
Cum să dai atâția bani când acest serviciu îl poți obține gratuit?”, a declarat consilierul județean Dorel Secară.
”Aeroportul este obligat să întrețină iarba la o anumită dimensiune. Într-adevăr, în trecut am avut licitații în care veneau fermieri care veneau și luau iarba. Nu trebuia să plătim acest serviciu, dar în ultimii ani nu au mai venit. În plus, nu vor să ia toată iarba, doar din zonele în care e bună pentru animale”, a declarat directorul economic al Aeroportului Cluj.
La ședința de vot a bugetului Aeroportului Cluj, societate deținută de Consiliul Județean Cluj, directorul David Ciceo, cel care conduce cu mână de fier regia, nu s-a prezentat. Drept dovadă, votul bugetului a fost amânat.
Consilierul județean Dorel Secară i-a explicat directoarei economice de la Aeroportul Cluj că este într-o gravă eroare. ”Cu 40.000 de euro se poate cumpăra un tractor și cu 10.000 de euro o freză și se toacă această masă vegetală. Această investiție poate fi folosită cel puțin 30 de ani. Înmulțiți 120.000 de euro cu 30 de ani și vedeți la ce sumă ajungeți. Nici Aeroportul nu arată așa grozav să nu aibă nevoie de acești bani”, a mai spus Secară.
Acesta i-a mai explicat că fermierii au venit la licitație, dar prin caietul de sarcini de la ultima licitație au fost excluși. Nu se știe ce conține caietul de sarcini, dar este posibil să fie făcut cu dedicație.