Angajații din IT se numără printre categoriile sociale cele mai afectate și totodată revoltate de prevederile Ordonanței-trenuleț, aprobată de Guvern la finalul anului 2024. Numeroși angajați afectați de reducerile salariale, spun că încearcă să se adapteze unui nou stil de viață, bazat pe economii și renunțarea la servicii scumpe. Unii se arată chiar hotărâți să plece din țară.
Reprezentanții unor organizații din IT spun că renunțarea la facilitățile fiscale din domeniu va duce la reduceri de locuri de muncă și retragerea unor investitori. Conform Ordonanței, va fi perceput impozit pe venit de 10% (anterior, pentru partea de venit care nu depășea 10.000 de lei brut acesta nu se plătea) și se reintroduce obligația plății integrale a contribuției la pensii (25%, în loc de 21,25% anterior).
Angajații din IT afectați de noile reglementări sunt nevoiți să își schimbe modul de viață:
Un programator a relatat că a primit un salariu redus cu 1.100 de lei și i-a invitat pe români să spună cum se vor descurca ei într-o situație asemănătoare.
„De luna asta, am minus 1.100 lei net, scurt. Întrebarea e de unde reducem acești bani? Gătim mai mult acasă – mâncăm mai sănătos, învățăm să gătim. Nu mai lăsăm bacșiș – reducem evaziunea. Mergem mai mult pe jos – sănătate. Închidem din abonamente – timp liber. Investigațiile nu le mai facem toate la privat – punem presiune pe îmbunătățirea sistemului public. Căutăm altă firmă – poate fi o variantă pentru cei cu mai multă experiență, dar mai greu pentru juniori. Nu-i mai dăm talpă pe autostradă – salvăm planeta. Spălăm vasele în WC – Orice sfat e binevenit. Coasem chiloții, reducem consumerismul – aptitudine nouă se poate dovedi util pentru un job secundar. Vom munci mai mult și vom pierde ceva mai mult timp pentru unele lucruri, dar câștigăm la capitolul sănătate și abilități. Scăderile se vor propaga și în celelalte industrii (în special servicii)”, scrie programatorul pe Reddit, conform Adevărul.
Unii români i-au transmis că au început să renunțe la unele dintre serviciile pe care le considerau normale:
„Au fost o grămadă de bani aruncați. În ultima perioadă am și avut probleme cu livrările, că nu aveau curieri și trebuia să anulez”, afirmă un programator.
Un alt programator susține cum a reușit să economisească 1.000 de lei. „Am redus de luna trecută de cate ori mănânc în oraș, câte cafele beau în oraș. Am înjumătățit costurile cu Bolt pentru că merg mai mult pe jos. Și din asta mi-au ieșit cam 1.000 de lei”, afirmă acesta.
Printre principalele măsuri prevăzute de Ordonanța Trenuleț, menită să reducă deficitul bugetar, se numără înghețarea pensiilor și a salariilor, precum și anularea beneficiilor din industria IT, construcții, agricultură și industria alimentară.
De asemenea, a fost instituită o „taxă pe stâlp” de 1% din valoarea construcțiilor speciale, în timp ce plafonul de impozitare pentru microîntreprinderi s-a redus de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, în 2025, urmând ca în 2026 să fie micșorat din nou, la 100.000 de euro.
Pentru moment, nu se vorbește de majorări de taxe, TVA, în primul rând, și impozite, însă, o asemenea mișcare nu este exclusă în următoarele luni.