Ion Țiriac vânează o super proprietate în Transilvania! Va fi vecin cu familia regală – FOTO
Omul de afaceri Ion Țiriac este la un pas de cumpara un castel, monument istoric, din județul Arad.
Fostul mare jucător de tenis Ion Țiriac și unul dintre cei mai bogați oameni din România vrea să pună mâna pe Castelul Mocioni – Teleki din Căpâlnaș, județul Arad. Istoria acestui monument este una specială, mai ales că este situat la doar cinci kilometri de proprietatea familiei regale române de la Săvârșin și la 90 km de municipiul Arad.
Construit între 1876 și 1879 de familia Mocioni, castelul din Căpâlnaș se întinde pe un domeniu vast de 80 de hectare, care include păduri, fânețe și teren arabil. A servit ca reședință a familiei Mocioni-Teleki până în 1947, când a fost confiscat de regimul comunist.
După 2007, castelul a fost revendicat și obținut de un nepot nelegitim al lui Jeno Teleki. În 2019, a fost scos la vânzare pentru 1,1 milioane de euro, dar nu a găsit încă un nou proprietar.
Ion Țiriac, cu o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari, și-a exprimat interesul pentru această bijuterie arhitecturală. Conform primarului comunei Birchiș, Ioan Guțu, există speranța că miliardarul va investi în castel, mai ales că prețul de vânzare a fost redus.
”Sperăm să vină un investitor, că am înțeles că îl vrea Ion Țiriac și am înțeles că au mai scăzut prețul. Aici este un parc dendrologic, cu specii rare și se pot face multe. Și clădirea nu a fost lăsată în paragină, pentru că ea a fost întreținută”, a declarat primarul comunei Birchiş (de care aparține satul Călpâlnaș), Ioan Guţu, pentru publicația Glasul Aradului.
În castel a locuit de Therezia Mocioni și fiica ei, Ecaterina, care s-a căsătorit cu contele Eugen Jeno Teleki. Cei doi au avut doi copii, însă fetița, Mady, a murit la vârsta de trei ani într-un accident tragic, fiind înmormântată în parcul castelului.
În 1947, contele Teleki a decedat și a fost înmormântat în același parc. Ultimul locatar al castelului, contele Pubi Teleki, a trăit în sărăcie, devenind o figură tragică în amintirile sătenilor.
Castelul este clasificat ca monument istoric de clasa A, ceea ce implică necesitatea obținerii aprobărilor de la Ministerul Culturii pentru orice renovare sau modificare. Aceasta asigură că orice restaurare va respecta integritatea istorică și arhitecturală a clădirii.