octombrie 5, 2024

Interviu cu Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: ”Nu consider programul UBBMed ca o concurență a noastră, mi se pare mai degrabă inconsistent” / ”Concurența noastră principală este UMF Târgu Mureș”

1
Interviu cu Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: ”Nu consider programul UBBMed ca o concurență a noastră, mi se pare mai degrabă inconsistent” / ”Concurența noastră principală este UMF Târgu Mureș”

Interviu cu Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: ”Nu consider programul UBBMed ca o concurență a noastră, mi se pare mai degrabă inconsistent” / ”Concurența noastră principală este UMF Târgu Mureș”

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu, Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, una dintre cele mai respectate clujence, a discutat cu reporterul Clujenii.ro, Horea Șoica, despre noul început de an universitar, investiții, provocări și concurență.

Școala medicală clujeană, acest ”Harvard” al universităților românești, nu ar fi nimic fără elitele pe care le-a dat. Rectorul Anca Buzoianu a vorbit în interviu despre marile nume din trecut, menționându-l special pe profesorul Nicolae Miu, unul dintre cei mai mari pediatri ai Transilvaniei, omul care a salvat viața a mii de copii.

Clujenii.ro: La ceremonia de absolvire ați avut un mesaj motivațional superb către tinerii absolvenți. Pentru mulți ați fost ca a doua lor mamă, care le-a spus un gând bun când pleacă în lume. Ce mesaj aveți pentru cei care vin acum studenți, cu vise și așteptări?

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: În primul rând, îi felicit pentru alegerea făcută, pentru munca depusă în acest sens și mai ales, pentru că au reușit să facă parte din elita studenților din România. Medicina este mai mult decât o profesie, este o vocație care necesită dedicare totală. Ne dorim să petrecem ani minunați împreună, în care noi profesorii le vom împărtăși cunoștințele noastre cum putem mai bine iar ei, la rândul lor, ne vor transmite din energia și entuziasmul tinereții.

Pornesc acum pe un drum în care vom fi necondiționat alături de ei, pentru a îi forma ca specialiști în domeniul sănătății, astfel ca atunci când vor absolvi facultatea să se integreze cu succes pe piața serviciilor de sănătate, oriunde în lume.

Și, cel mai important, mă bucur că au ales un drum plin de sens, care le va aduce împlinirea. Nimic nu este mai important decât să îți ajuți semenii, iar medicina asta face.

Clujenii.ro: Este concurență tot mai mare pe locurile de la universitatea pe care o conduceți. Care credeți că este profilul tânărului care alege UMF Cluj?

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Studenții care aleg UMF Cluj își doresc să contribuie la îmbunătățirea sănătății oamenilor, așa cum face școala medicală clujeană de peste 150 de ani.

Aceștia vin la universitatea noastră dintr-un amestec de ambiție și dorința de a face o diferență în lume. Sunt tineri care își doresc să învețe la standarde ridicate și să fie provocați intelectual, să facă cercetare și să își formeze un sistem sănătos de valori. La UMF „Iuliu Hațieganu”, căutăm să formăm nu doar buni medici, ci și buni cetățeni.

Clujenii.ro: Care sunt ingredientele unui doctor excelent, pe care să-l caute pacienții? Clujul nu a dus lipsă de nume mari în acest domeniu fascinant!

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: În primul rând, ca să urmezi medicina și profesiile asociate, trebuie să iubești oamenii și să îți dorești să îi ajuți. Trebuie să fii altruist și dedicat, să fii dispus să muncești foarte mult și să găsești bucurie în ceea ce faci.

Un medic excelent combină cunoștințele solide cu abilitățile practice și de comunicare, toate grefate pe o etică profesională ireproșabilă. Pacienții caută medici care nu doar tratează boala, ci și omul din spatele ei, medici care reușesc să le câștige încrederea și respectul. Excelența vine dintr-o combinație de rigurozitate profesională și dedicare față de nevoile omului bolnav. În același timp, un medic excelent are și o doză de modestie și bune maniere, care îl vor ajuta în relația cu pacienții și cu echipa medicală.

Clujenii.ro: Nu ne faceți un top al medicilor clujeni, care v-au inspirat pe dvs? Desigur, lumea știe numele mari ale medicinei clujene, dar și dvs sunteți unul dintre ele, așa că aveți mai mare greutate când le rostiți!

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Clujul a avut întotdeauna o tradiție medicală remarcabilă. Pe lângă Iuliu Hațieganu și generația de aur care au pus bazele Școlii noastre medicale, sunt multe nume care au dezvoltat excelența în medicină la Cluj-Napoca, au fost creatori de școală și au intrat în istoria medicinii clujene. I-aș aminti pe Nicolae Stăncioiu, Roman Vlaicu, Nicu George Ionescu, Dumitru Dumitrașcu, Ion Zăgreanu, Mircea Nanulescu, Mircea Bârsan, Oliviu Pascu. Ei și mulți alții ne-au inspirat pe toți prin viziunea și pasiunea lor pentru medicină.

Aș dori să îl menționez în mod special pe mentorul meu, domnul prof. Nicolae Miu, medic pediatru de excepție. A avut un rol esențial în formarea mea profesională și umană, călăuzindu-mă de-a lungul tuturor etapelor profesionale, de la specializare până la doctorat. Privind în urmă, simt o profundă recunoștință pentru tot ceea ce am învățat de la domnia sa, atât ca medic pediatru, cât și ca decan.

Devotamentul său față de pacienți și de comunitatea medicală clujeană a fost exemplar și pot spune fără ezitare că școala medicală clujeană îi datorează foarte mult. Miile de pacienți pe care i-a vindecat, inclusiv copiii mei, au beneficiat de grija și iubirea sa. A lăsat o amprentă profundă în viața mea și a familiei mele, iar respectul și prețuirea pe care i le port sunt foarte profunde. Astăzi am mulți colegi, aflați în vârful carierei lor profesionale, care mă inspiră și pe care îi respect foarte mult, dar tocmai pentru că știu că cuvintele mele au greutate, am să evit să fac un top, pentru că aș risca să uit pe cineva. Sunt nume mari ale medicinii clujene, pe care le știm cu toții. Școala medicală clujeană are cu ce se mândri, acum ca și întotdeauna.

Clujenii.ro. Revenind la admitere, credeți că ar fi mai corect un singur examen național la medicină, la nivelul întregii țări? Acum universitățile au stiluri diferite.

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Un examen național unic ar putea aduce un standard unitar, dar fiecare universitate dorește, în numele autonomiei universitare să își selecteze studenții după propriile principii și reguli.

În Alianța Universităților de Medicină și Farmacie din România, G-6 UMF avem bibliografie comună și data în care se susține concursul de admitere este aceeași.

Este oricum important ca examenul de rezidențiat, cel mai important examen din viața unui medic, în urma căruia se alege specialitatea, se susține la nivel național, iar absolvenții noștri s-au situat constant pe primul loc în ultimii 15 ani, iar asta spune ceva despre calitatea pregătirii pe care o oferim. Cel mai fidel indicator al valorii unei școli este cât de buni sunt absolvenții acesteia, iar ai noștri sunt cei mai buni.

Clujenii.ro: UMF Cluj, acest ”Harvard” al universităților de medicină din România, are un excelent renume în afara țării. Cât de importantă este prezența studenților străini?

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Studenții internaționali aduc cu ei o bogăție culturală și o diversitate de perspective care îmbogățesc atmosfera academică. În același timp, prezența lor la Cluj confirmă reputația internațională a universității noastre și contribuie la deschiderea noastră către lumea largă. UMF Cluj este universitatea cu cei mai mulți studenți internaționali, peste 3200, care provin din 64 de țări, de pe 6 continente.

Atât studenții străini, cât și cei români sunt atrași de faptul că încercăm să oferim cele mai bune condiții de studiu și o educație medicală de înaltă calitate. Totodată, ne ajută mult infrastructura spitalicească și, mai ales, faptul că avem la Cluj medici atât de performanți.
Recent, în cadrul Seminarelor de integrare a studenților internaționali din anul I, „Welcoming days” , am avut onoarea de a fi prezenți la manifestare, Excelențele Lor ambasadorii Franței, Elveției, Belgiei, Marocului și Tunisiei, care s-au arătat extrem de încântați de calitatea învățământului medical clujean și de pregătirea pe care le-o oferim studenților. Această recunoaștere internațională reflectă eforturile noastre de a menține un standard educațional de excelență și, totodată, se reflectă în concurența record din acest an la admiterea studenților străini. Au fost peste 10 candidați pe un loc la programele de studiu în limba franceză, fapt deosebit de apreciat de diplomații francezi prezenți.

Studenții internaționali nu doar că beneficiază de educația de top de la UMF Cluj, dar și contribuie la crearea unui mediu academic multicultural și dinamic. Această interacțiune interculturală este esențială pentru formarea medicilor care vor profesa într-o lume globalizată, în care diversitatea și înțelegerea diferitelor perspective sunt cruciale.

Clujenii.ro: Ați făcut vreodată un calcul, ce înseamnă UMF pentru economia orașului? Desigur, importanța medicală și academică nu poate fi cuantificată, dar universitatea aduce mulți bani Clujului.

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Deși este dificil de cuantificat impactul exact, este evident că UMF „Iuliu Hațieganu” joacă un rol semnificativ în economia orașului. Cei peste 8500 de studenți, români și străini stimulează consumul și multe afaceri mai ales din domeniul serviciilor. De asemenea, studenții noștri, cadrele didactice, cercetătorii contribuie nu doar din punct de vedere profesional și academic, ci și printr-o prezență constantă în viața economică și socială a Clujului.

Clujenii.ro: Cum credeți că vor evolua mai departe serviciile de medicină publice și private? Acum, concurează cu brio.

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Dezvoltarea serviciilor de sănătate private în orașul nostru a fost o necesitate pentru un anumit segment al populației. Serviciile publice și private au un rol complementar, iar evoluția lor este un răspuns firesc la nevoile pacienților. În următorii ani vom asista la dezvoltarea de noi spitale publice, iar construcția noului Spital Clinic Regional de Urgență va crește semnificativ calitatea serviciilor medicale oferite clujenilor, astfel încât toți pacienții să aibă acces la îngrijire de excelență. La fel, îmi doresc foarte mult să văd construit și Spitalul de Pediatrie Monobloc, pentru că orașul nostru, tânăr și dinamic are nevoie de cele mai bune servicii medicale pentru copiii noștri

Clujenii.ro: Fără UMF Cluj ar fi existat atâtea clinici private în oraș?

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Universitatea noastră este, fără îndoială, un catalizator al dezvoltării serviciilor medicale din oraș. Mulți dintre medicii care profesează în clinici private au fost formați în universitatea noastră, iar UMF Cluj continuă să fie o sursă de inovație și excelență în domeniul medical. De altfel, Universitatea are parteneriate și contracte de colaborare cu multe dintre unitățile medicale private din oraș, încurajăm parteneriatul public-privat și în procesul educațional.

Clujenii.ro: Cum au evoluat extensiile pe care le aveți acum în județele din jur? De ce sunt atrași tinerii să învețe acasă la ei?

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Extensia noastră de la Baia Mare răspunde unei nevoi reale de a aduce educația medicală cât mai aproape de tineri. Faptul că putem forma viitorii asistenți medicali acolo unde există cerere pentru aceștia este un pas important în consolidarea unui sistem medical echitabil și eficient. Suntem foarte mulțumiți de colaborarea pe care o avem cu autoritățile locale și cu spitalul din Baia Mare și ne gândim să deschidem și alte specializări acolo.

Clujenii.ro: Pe plan local, simțiți că programul UBBMed al UBB Cluj este o concurență pentru ceea ce face UMF Cluj?

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Nu consider programul UBBMed (n.red. un program de studiu al UBB Cluj, prin care caută să urce în rankingurile internaționale) ca o concurență a noastră, mi se pare mai degrabă inconsistent, probabil cu ambiții mari dar resurse, mai ales umane, puține. Este foarte greu și foarte scump să faci cercetare medicală și mai ales educație medicală de calitate. Noi avem 152 de ani de tradiție în acest sens și suntem în plin proces de dezvoltare, așa încât nu văd UBBMed ca potențiali rivali. Concurența noastră principală este UMF Târgu Mureș, cu care avem aceeași ofertă educațională, același bazin de recrutare a studenților și care are o dezvoltare rapidă, spitale noi și medici buni.

Clujenii.ro: Care este cel mai mare vis al dvs ca rector al UMF Cluj?

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Visul meu ca rector este ca Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca să fie liderul în educația medicală la nivel național și est-european, să atragă cei mai buni studenți și cercetători și să contribuie semnificativ la progresul medicinei.

Pe partea de responsabilitate socială, doresc să venim cât mai mult în sprijinul comunității clujene, să
întoarcem valoare către aceasta și să avem cât mai multe proiecte derulate în folosul ei.

De asemenea, îmi doresc să dezvoltăm semnificativ colaborarea internațională în cadrul prestigioasei Alianțe Europene NeurotechEU, să creștem impactul nostru în domeniul cercetării medicale, precum și înființarea unei extensii internaționale a universității noastre.

Nu în ultimul rând, îmi doresc ca noile dezvoltări din sănătate care se vor realiza în Cluj-Napoca să ne permită să ne dezvoltăm la potențialul maxim al resursei umane excepționale pe care o avem.

Clujenii.ro: Ce investiții aveți acum în derulare și ce planuri sunt pe viitor?

Prof. univ. dr. Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: Avem în derulare proiecte de modernizare a campusului, de extindere a facilităților de cercetare și de îmbunătățire a resurselor pentru studenți.

Cel mai important proiect privește demararea lucrărilor de construcții la o nouă clădire în campusul de pe str. Gh. Marinescu, în cadrul căreia vor funcționa: Centrul de Simulare, Training și Cercetare, Centrul de Chirurgie Experimentală, noua bibliotecă a universității, 4 amfiteatre noi, cafeterie, spații didactice, și prima biobancă din această parte a Europei.

Am început de asemenea lucrările de reabilitare a clădirii Anatomia, aceasta fiind prima și cea mai amplă construcție realizată în complexul medical universitar clujean, la înființarea acestuia, în 1888. Este un proiect cu finanțare europeană, în valoare estimată de peste 11 milioane de euro. Vom moderniza total și unul dintre căminele noastre din Observator, pe care îl vom aduce la standarde europene, cu 2 locuri în cameră și baie proprie, finanțat prin PNRR.

Vom prelua Spitalul CFR, acesta urmând a fi transformat într-un spital universitar modern – o oportunitate importantă pentru UMF „Iuliu Hațieganu” și pentru întreaga comunitate din regiunea Transilvaniei. Actul medical din cadrul acestui spital va fi unul de excelență, prin expertiza cadrelor didactice și a cercetătorilor din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” și va putea servi și ca centru de cercetare medicală avansată.

Loading

About The Author

1 thought on “Interviu cu Anca Buzoianu, rector UMF Cluj: ”Nu consider programul UBBMed ca o concurență a noastră, mi se pare mai degrabă inconsistent” / ”Concurența noastră principală este UMF Târgu Mureș”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *