Hoți de lemne în pădurea Florești, Cluj: Locuitorii reclamă lipsa de intervenție a autorităților – FOTO

0
Hoți de lemne în pădurea Florești, Cluj: Locuitorii reclamă lipsa de intervenție a autorităților - FOTO

Hoți de lemne în pădurea Florești, Cluj: Locuitorii reclamă lipsa de intervenție a autorităților - FOTO

Un locuitor din Florești a relatat recent o serie de incidente petrecute în pădurea de lângă parcul Poligon, din Florești, unde a surprins activități suspecte legate de tăierea ilegală de lemn.

Plimbându-se alături de câinele său, o doamnă a observat un individ care părea să patruleze zona. Ulterior, la doar câteva sute de metri distanță, a identificat mai mulți hoți de lemne implicați în exploatări ilegale.

Clujeanca a încercat să filmeze hoții, dar păreau bine organizați și s-a temut

După ce a încercat să filmeze hoții, autorul povestirii a fost confruntat de unul dintre ei, iar comportamentul său l-a determinat să se retragă rapid. A doua zi, partenerul său a trecut printr-o situație similară, observând din nou aceiași indivizi. Persoana suspectată că îi avertizează pe hoți în cazul unor posibile intervenții era prezentă în ambele zile. ”Am scos telefonul ca să fac o poză sau un video, însă totul s-a oprit brusc când unul dintre ei m-a văzut filmând. Un bărbat s-a apropiat imediat de mine. Și el m-a salutat, într-un mod foarte ciudat, exact cum o făcuse persoana de la marginea pădurii. În acel moment, n-am mai avut curajul să rămân acolo și să fac mai multe fotografii, mai ales că oricum nu se vedea mare lucru din cauza copacilor. Așa că am plecat repede spre casă”, a relatat aceasta.

Nu este prima dată când pădurarul este acuzat că închide ochii

Mai mult, un pădurar din zonă, identificat după vehiculul său, este acuzat că ar ignora cu bună știință activitățile ilegale. Autorul susține că tăierile au loc sub ochii acestuia, iar implicarea sa este posibilă din cauza unor câștiguri financiare ilegale.

Acum doi ani, am fost martor la o altă tăiere ilegală de lemn și am raportat cazul autorităților. Atunci, mi s-a spus că nu pot face nimic (mai exact, nu au trimis nicio patrulă la fața locului) deoarece nu era în competența lor. Ulterior, am fost transferată de la un dispecer la altul, iar situația s-a încheiat cu promisiunea că vor anunța pădurarul și mă vor informa cu privire la eventualele dezvoltări. Bineînțeles nu am fost contactată sau informată despre ce s-a întâmplat.

Cât despre pădurar… Ieri, m-am întâlnit și cu el (conducea un Suzuki verde), nu departe de locul unde se făceau tăierile ilegale, chiar înainte să observ hoții de lemn. Sunt convinsă că pădurarul a văzut clar exploatarea ilegală din zonă și că primește bani buni ca să închidă ochii la aceste furturi. Rușine!”, a mai spus aceasta.

În trecut, încercările de a raporta cazuri similare s-au lovit de indiferența autorităților. Locuitorul afirmă că, în urma sesizărilor anterioare, nu s-au luat măsuri, iar comunicarea cu instituțiile competente a fost ineficientă.

Oamenii cer măsuri

Locuitorii din zonă se întreabă ce soluții mai au în fața acestor situații și cui să se adreseze dacă autoritățile locale continuă să închidă ochii. Se atrage atenția asupra unor posibile trasee frecvent utilizate de hoți, marcate pe o hartă care indică punctele de acces în pădure.

Ce puteți face într-o astfel de situație:

Raportați cazurile la Garda Forestieră și Ministerul Mediului.

Solicitați sprijin organizațiilor de mediu pentru investigații independente.

Realizați filmări sau fotografii detaliate în condiții de siguranță.

Problema tăierilor ilegale de lemne rămâne una gravă în România, iar implicarea comunității și a instituțiilor de presă poate duce la responsabilizarea autorităților.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2024 © Clujenii.ro | Toate drepturile rezervate