ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Hilar. Un avocat clujean povestește cum a „spulberat” visul unui antreprenor străin de a monta parcaje velo la metroul Clujului în 2025: „N-au mai avut contracte cu țări balcanice”

metrou

Un avocat clujean a intervenit în discuția despre pseudo avansarea lucrărilor la metroul Clujului relatând un dialog hilar care i s-a întâmplat la o conferință internațională. Radu Mititean este și președintele Federației Bicicliștilor din România, cunoscând acest lucru, un antreprenor străin s-a apropiat de el să-i zică cum va monta în 2025, cel târziu, parcaje velo automate verticale de mare capacitate la stațiile de metrou din Cluj.

Se pare că nu doar clujenilor li s-a promis „marea și sarea”, ci și afaceriștilor străini implicați în proiectul metroului clujean.

„Acum doi ani, la o conferință internațională, m-a abordat un reprezentant al unei firme importante, văzând că sunt din România, chiar din Cluj, și că sunt președintele Federației Bicicliștilor din România, pentru a-mi spune că ei urmează să livreze și să monteze parcaje velo automate verticale de mare capacitate la stațiile de metrou din Cluj, în interiorul orașului. Mi-a spus că este cert că în 2024 sau cel târziu în 2025 vor veni să facă asta și că dorește să ne întâlnim.

I-am spus că nu ar trebui să fie naivi și că este 99,99% sigur că NU vor avea astfel de lucrări de realizat nici în 2024, nici în 2025, deoarece nu are cum să fie proiectul într-un stadiu atât de avansat, chiar dacă vor demara efectiv unele lucrări pe teren, dincolo de hârtii sau de vreo răcăire simbolică a unui petec de pământ pentru fotografii cu „inaugurarea lucrărilor”, cum este moda la noi. I-am explicat că este dificil de estimat dacă vor avea oportunitatea să monteze ceva în următorii 3-5 ani, având în vedere modul în care a fost conceput și a evoluat proiectul metroului clujean.

De asemenea, i-am explicat contextul și faptul că 2024 este un an super electoral, iar în această cheie trebuie interpretate declarațiile și angajamentele beneficiarului, precum și ale celor din consorțiul care a câștigat licitația (firma sa fiind un subcontractor al celor „mari”). I-am sugerat să se documenteze și despre alte proiecte similare, precum „centura metropolitană” sau modul în care România a gestionat „Autostrada Borș-Brașov”, contractată acum două decenii.

El mi-a spus că antreprenorul general le-a prezentat proiectul ca fiind ceva cert, deja în desfășurare, nu doar o eventualitate sau o speranță. I-am răspuns că deduc faptul că nu au mai avut contracte în România sau în alte țări balcanice. A recunoscut că așa este”, a relatat Radu Mititean, într-un comentariu pentru „Clujul civic”.

Cârtițele pentru viitorul metrou al Clujului au ajuns pe șantierul din Florești încă de la sfârșitul lunii decembrie. E luna februarie, iar lucrurile nu par să se fi mișcat pentru cel mai mare proiect de infrastructură din istoria orașului. Dacă credeți că acestea vor fi asamblate suprateran, greșiți… Procesul este mult mai „monstruos”. Doar pentru asamblarea componentele celor două echipamente Tunnel Boring Machines (TBM) constructorul trebuie să construiască o „cameră de lansare” ca acestea să fie coborâte în pământ.

După transportul componentelor pe șantier, începe procesul de asamblare a TBM-ului la fața locului. În primul rând, scutul și capul de tăiere sunt poziționate în zona de lansare, o cavitate special pregătită la intrarea tunelului. Aceste piese sunt fixate cu macarale de mare tonaj și ghidate precis în poziție. Apoi, sistemele hidraulice și electromecanice sunt conectate, incluzând cilindrii de avans, motoarele electrice și cablajele de comandă. Odată montate aceste sisteme, se instalează transportoarele de material excavat, care vor evacua solul rezultat în timpul săpăturii.

Metroul din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de infrastructură din România, conceput pentru a reduce traficul și a îmbunătăți mobilitatea urbană. Proiectul prevede construcția unei linii de metrou ușor, cu o lungime de 21,03 km, 19 stații subterane și un depou suprateran, care va conecta municipiul Cluj-Napoca cu comuna Florești.

Valoarea estimată a investiției depășește 2 miliarde de euro, iar durata de realizare este de aproximativ 128 de luni. Lucrările sunt coordonate de asocierea condusă de compania turcă Gulermak, care a început deja procesul de recrutare a personalului necesar pentru etapele de execuție.

Ce nu zice nimeni însă, este, dacă are, pe bune, administrația Boc, capacitatea să ducă până la capăt acest proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *