Fotografia care l-a întristat pe maestrul Aurel Tămaș: ”Viața trece, amintirile rămân” – FOTO în articol
O fotografie document l-a emoționat pe maestrul Aurel Tămaș.
Acesta a postat o fotografie de acum zece ani în care apare pe strada Napoca alături de ”zeul” taragotului Dumitru Fărcaș.
”Viața trece, amintirile rămân”, a scris Aurel Tămaș.
Imaginea nu mai are nevoie de niciun comentariu.
Cine a fost Dumitru Fărcaș, omul pe care l-a atins cu har însuși Dumnezeu
Artistul Dumitru Fărcaș s-a născut în data de 12 mai 1938, în satul Groși, județul Satu Mare (astăzi în județul Maramureș), Regatul României, într-o familie cu tradiție muzicală; bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier. Dumitru se familiarizează cu instrumentul și se înscrie la liceul de muzică în 1956. Din 1962 până în 1967 urmează cursurile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultății de Interpretare, la clasa de oboi.
Fărcaș i-a ascultat în înregistrări difuzate la radio pe taragotiștii: Luță Ioviță, Ion Murgu Bănățeanu, Iosif Milu etc. După absolvirea academiei de muzică, învață autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.
Dumitru Fărcaș și-a început cariera profesională în anul 1960, când s-a angajat ca instrumentist la Ansamblul „Maramureșul” din Baia Mare. În 1962, a preluat Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca, împreună cu care a obținut numeroase premii naționale și internaționale.
Artistul a decedat, la vârsta de 80 de ani, în data de 7 august 2018, la Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, în urma unui infarct.