Clujenii care s-au mutat în blocuri nou-construite se plâng că locuințele lor par „făcute din carton”, din cauza izolării fonice slabe. Zgomotele dintre apartamente se propagă cu ușurință, iar locatarii aud fiecare pas, conversație sau chiar sunetele electrocasnicelor vecinilor. Problemele sunt semnalate atât în ansamblurile rezidențiale de lux, cât și în cele standard, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la calitatea construcțiilor și respectarea normelor de izolație fonică la Cluj-Napoca. În timp ce unii dezvoltatori susțin că respectă standardele impuse, proprietarii se simt păcăliți și spun că sunt nevoiți să trăiască în disconfort permanent.
„Vreau sa imi revars dezamăgirea si necazul aici si totodata sa atraga atentia asupra unui aspect in cumpararea unui apartament nou! Am cumparat acum 5 ani un apartament nou in unul din noile Complexe Rezidențiale ale Clujului. Am ajuns în punctul în care dorm cu dopuri în urechi și nu mi se pare normal. Fără dopuri nu am nicio sansa. Stau la un etaj intermediar și se aude tot, mai ales vecinii de sus. Sunt cateva familii cu copii mici și se aud copiii cum aleargă, tropaituri, lucruri scapate pe jos. Astea țin pana după 12 noaptea. Degeaba le-am atras atenția, dau vina unii pe alții. Dacă reușesc sa adorm pe la 1, la 5 dimineața primesc trezirea din alta parte, se aud țevile, se aude cum face lumea dus, cum închid ușile, cum se umblă, cum aspiră nu știu ce robot de aspirat la nu știu ce apartament la 6 dimineața, etc. Un nivel de zgomot pe care am ajuns sa nu-l mai suport. Merg la munca neodihnit. Îmi vine sa vand și să mă mut. Aveți și voi asemenea probleme? Oare constructorii cand vand un apartament de ce nu fac măsurători de insonorizare și sa atribuie un indice de izolare fonica sa stie lumea ce cumpara? Zi bună!”, se plânge un internaut pe un forum de discuții.
Lucrul a fost confirmat și de alții, când n-au ce să facă, clujenii mai fac și puțin haz de necaz:
„Eu îl aud pe vecinu’ de sus cum își suflă nasul în baie, o aud pe vecina cum se joaca cucu-bau cu fetita si il aud pe George cum urla la 6 dimineata ca nu vrea sa manance. Bloc construit în 2015. Da, se aude tot. Îmi aud vecinii cum fac sex, cum se ceartă, ce muzica asculta, etc. Am totuși noroc ca am vecini ok și destul de rar se intampla sa fie FOARTE deranjant. Mai am noroc și că dacă mă pun sa dorm poți să tai lemne langa mine.
L.E. Dacă vecinii sunt nesimtiti si fac gălăgie în timpul orelor de liniște cheama politia. După cateva amenzi o sa se liniștească”.
„Cel mai mișto e când fac sex și vezi ce mult durează la alții”;
„Am mai auzit, nu zic ca e liniște totala, dar doar în cazuri în care era ceva exagerat de tare. Sunt blocuri noi în care auzi efectiv si pașii de pisica la vecinu de deasupra. În astea comuniste de ex, dacă nu e un copil care efectiv sare coarda, nu auzi tropaituri”.
Unul dintre principalele motive pentru lipsa izolării fonice este utilizarea unor materiale ieftine, care nu blochează sunetul în mod eficient. În trecut, pereții blocurilor vechi erau construiți din cărămidă masivă sau beton gros, materiale care ofereau un nivel mai ridicat de izolare fonică. În schimb, în multe blocuri noi, pentru a reduce costurile, dezvoltatorii folosesc blocuri de BCA (beton celular autoclavizat) sau chiar pereți despărțitori din rigips, care nu au capacitatea de a absorbi zgomotul.
„În multe cazuri, pereții dintre apartamente sunt făcuți din BCA subțire sau din plăci de rigips pe un schelet metalic, fără o izolație corespunzătoare între ele. Aceste materiale sunt mai ieftine și ușor de montat, dar oferă o protecție fonică minimă”, explică un inginer constructor din Cluj.
Pentru a câștiga mai mult spațiu locuibil, unii dezvoltatori reduc grosimea pereților interiori și chiar a planșeelor dintre etaje. Deși acest lucru nu este neapărat ilegal, el contribuie semnificativ la problemele legate de zgomot.