Evanghelistul Avram Gal, patronul restaurantului clujean care a inventat „burgerii de aur”, a fost achitat definitiv pentru trafic de influență

0

Evanghelistul Avram Marius Gal, patronul restaurantului clujean cunoscut pentru „burgerii de aur” și fost președinte al PSD Câmpia Turzii, a fost achitat definitiv în dosarul în care era acuzat de trafic de influență. El fusese acuzat că ar fi primit bani de la doi afaceriști pentru a-i ajuta să obțină un contract cu Unifarm SA, privind livrarea a două milioane de măști de protecție din China.

În primele luni ale anului 2020, Marius Avram Gal s-a asociat cu afaceriștii Bogdan Crăciunoiu și Jurgen Andreas Faff, văzând în pandemia globală o oportunitate de afaceri. Cei trei au planificat importul a două milioane de măști FFP 2 din China, la prețul de 3,5 dolari/mască.

Crăciunoiu și Faff nu aveau conexiuni la Unifarm SA și aveau nevoie de relațiile lui Gal pentru a încheia afacerea. Pe 29 noiembrie 2024, Curtea de Apel București a decis că fapta de trafic de influență nu a avut loc, motivând că Avram Marius Gal nu le-ar fi promis celor doi afaceriști că vor obține contractul cu Unifarm SA, deși acest lucru s-a întâmplat.

Totuși, pe 16 februarie 2024, Tribunalul București l-a condamnat pe Gal la 5 ani de închisoare, instanța de fond reținând că Avram Marius Gal l-a numit pe fostul director al Unifarm, Adrian Ionel, „securist” și a spus că îl „convoacă la lot”.

În noul Cod penal, la Articolul 291, traficul de influență este definit în felul următor:

„Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepsesc cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

În fața instanței de fond, Bogdan Crăciunoiu (audiat în calitate de denunțător) a susținut că i-a plătit lui Avram Gal 35.000 de euro pentru a-l ajuta „ca avioanele să livreze în timp util”, nu pentru obținerea contractului cu Unifarm SA.

Curtea de Apel: „În lipsa promisiunii nu există trafic de influență”

„Din probele redate mai sus şi administrate în ambele faze procesuale, nu rezultă că inculpatul (Gal Avram Marius – n.r.) a primit ori a pretins bani sau foloase sau că a acceptat promisiuni de bani sau alte foloase în vederea determinării funcţionarilor din cadrul (SC Unifarm SA – n.r.) să încheie un contract de vânzare-cumpărare echipamente de protecţie împotriva COVID cu firma (SC Dyomedica CND SRL – n.r.)

Raportat la situaţia de fapt ce rezultă din probele administrate în cauză, se observă că fapta concretă ce a fost comisă de inculpat nu reprezintă infracţiune, nefiind prevăzută de legea penală, întrucât îi lipseşte tipicitatea obiectivă a infracţiunii de trafic de influenţă.

Singurul element concret, dovedit şi necontestat de inculpat îl reprezintă construcţia planului de afacere şi înţelegerea între cei trei – inculpatul Gal Avram Marius, care a asigurat transportul măştilor într-o perioadă critică”.

Avram Marius Gal este președintele New Life International Evangelical Association, după ce mult timp s-a implicat în politică, fiind consilier atât pentru PSD (pe vremea când ministrul apărării era Sorin Leș), cât și pentru PNL (ministrul dezvoltării Ion Ștefan și ministrul de interne Cristian David). Avram Marius Gal s-a retras de la șefia PSD Câmpia Turzii odată cu trimiterea sa în judecată, însă după achitarea definitivă a anunțat că revine în conducere.

Citește știrea integral aici!

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2024 © Clujenii.ro | Toate drepturile rezervate