Este legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Șoferii care cară diverse obiecte de mari dimensiuni, ce ies în afara vehiculului, nu prea știu ce obligații au.
În cartea tehnică, majoritatea autoturismelor sunt dotate cu 3 sau 5 uși. Ceea ce înseamnă 2 sau 4 portiere și haionul sau ușa de la portbagaj.
Acest lucru arată că și trapa de la portbagaj sau haionul sunt considerate uși.
Iar Codul Rutier interzice tuturor conducătorilor de autovehicule să ruleze cu ușile deschise.
În plus, nici transportul de bunuri care depășesc dimensiunile vehiculului nu e permis.
„Se interzice conducătorului de autovehicul […] să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreună cu încărcătura, dimensiunile acestuia”, se stabilește în Art. 148 (6) din legea circulației.
Ce amendă riscă șoferii care transportă neregulamentar mărfuri voluminoase?
Conform legii, șoferii care încalcă regulile de transport a bunurilor în sau pe mașină, riscă între 6 și 8 puncte de amendă.
Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 990 lei și 1.320 lei.
Iar în cazul în care polițistul consideră că e pusă în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, poate dispune imobilizarea vehiculului. Ceea ce înseamnă că șoferul nu va mai putea pleca de pe loc decât după ce descarcă bunul respectiv.
În ce condiții poți transporta obiecte voluminoase
Pentru a transporta un obiect voluminos, principala condiție este ca acesta să nu depășească limitele de greutate și dimensiune ale mașinii.
Practic, dacă frigiderul, țeava sau alt obiect de mobilier încape în mașină sau portbagaj, fără a afecta vizibilitatea și a fi nevoit să circuli cu ușa deschisă, atunci poți circula legal.
Dar, dacă țeava e mai lungă decât mașina, să zicem, iar șoferul trebuie să o țină fie și parțial în afara mașinii, atunci încalcă legea. Aceste obiecte pot fi transportate doar cu mașini de marfă speciale.
Iar când e vorba de un transport agabaritic, vehicul trebuie dotat cu dispozitive suplimentare de semnalizare:
pe cabina din spate trebuie sa existe inscripția „Transport Exceptional!” sau „Atentie! Gabarit Depasit!” iterele trebuie să aibă înălțimea de 25 cm
lungimea textului trebuie să fie de minimum 100 cm
inscripția să fie făcută pe un fond reflectorizant de culoare galbenă.De asemenea, trebuie să existe și două dispozitive speciale de avertizare luminoasă intermitentă, de culoare galbenă. Acestea se montează fie în fața, fie în spatele vehiculului. Aceste girofaruri galbene se vor ține în funcțiune pe toată durata transportului.