Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis, în unanimitate, revocarea din funcție a Episcopului Sălajului, Preasfințitul Petroniu Florea, în urma acuzațiilor de corupție care planează asupra sa. Conducerea temporară a episcopiei va fi preluată de Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei.
Episcopul Sălajului, implicat într-un dosar de corupție
Decizia a fost luată în cadrul ședinței de joi, 6 februarie 2025, desfășurate la Palatul Patriarhiei, după ce Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului a analizat situația.
Procurorii susțin că Episcopia Sălajului este suspectată de deturnarea unor fonduri în valoare de aproximativ 3 milioane de lei.
Principalul beneficiar al acestor sume ar fi fost chiar episcopul Petroniu Florea, potrivit avocatului Bogdan Ilea.
Alegeri pentru un nou episcop. ÎPS Andrei preia conducerea temporar
Sfântul Sinod va organiza alegeri pentru desemnarea unui nou episcop în cadrul următoarei sale ședințe.
Până atunci, conducerea Episcopiei Sălajului va fi asigurată de Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Andrei, care va coordona activitatea administrativă și pastorală.
Aceasta este prima demitere a unui episcop din cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului pe fondul unor acuzații de corupție.
Corupția este pandemică la Episcopia Sălajului
Ionuț Pop, fost preot vicar al Episcopiei Sălajului, a fost arestat recent de Tribunalul Sălaj, fiind acuzat de delapidare în formă continuată și fals, pentru o sumă impresionantă: trei milioane de lei (aproximativ 600.000 de euro). Ulterior, Curtea de Apel Cluj a decis plasarea sa în arest la domiciliu.
În apărarea sa, Ionuț Pop a susținut că a fost constrâns să facă rost de bani, indicându-l ca beneficiar direct pe episcopul de Sălaj, Prea Sfințitul Petroniu (Florea Petru în acte). Acuzațiile au atras atenția publicului asupra stilului de viață al episcopului, care ar contrasta puternic cu votul monahal de sărăcie.
Investigații dezvăluie proprietăți valoroase în Cluj-Napoca
Prea Sfințitul Petroniu deține mai multe proprietăți în Cluj-Napoca, un oraș cunoscut pentru prețurile ridicate ale imobiliarelor. Printre acestea se numără:
Trei apartamente cumpărate în 2017, situate pe: Strada Viorelelor, Calea Turzii, Strada Alexandru Vaida Voevod.
Calea Turzii este recunoscută drept una dintre cele mai scumpe zone din Cluj, iar apartamentele de pe Alexandru Vaida Voevod și Viorelelor sunt amplasate strategic în zone de dezvoltare sau aproape de centru.
Două apartamente achiziționate în 2019 pe strada Sobarilor, o zonă în plină expansiune imobiliară.
Cinci terenuri, dintre care cel mai mare depășește 600 de metri pătrați.
Surse apropiate susțin că apartamentele sunt închiriate, iar veniturile sunt încasate direct de episcop, conform legislației civile.
1 comentariu
Atît?Putina pușcărie nu servește?