Elevii din România vor avea o probă de matematică sau de „științe” la bacalaureat, indiferent de profil
Elevii care vor intra în clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026 vor susține un examen de Bacalaureat diferit față de cel actual, conform noii legi a învățământului preuniversitar. Astfel, chiar și cei de la profilul uman vor fi obligați să dea o probă la matematică, biologie, chimie sau fizică.
Această schimbare va implica un examen scris, care va evalua competențele de bază dobândite de elevi pe parcursul celor patru ani de liceu. În prezent, matematică este o probă doar pentru elevii de la profilul real, dar cu grad de dificultate adaptat fiecărei specializări. Noile reglementări vor uniformiza cerințele pentru toți liceenii.
Matematica, spun profesorii, influențează pozitiv pe termen lung gândirea elevilor. Iar noțiuni de bază, predate după metode actuale, nu pot decât să îi ajute în viața de adult.
În Franța, din 2026, matematica va deveni materie obligatorie pentru bacalaureat – sub forma unui examen care va fi susținut la finalul clasei a XI-a.
„Educația matematică îți creează și îți dezvoltă un tip de gândire, care este și abstract, dar și concret, încât tu să te poți descurca într-o lume de timpul viitor. Prin matematică avem, să zicem, un shortcut către gândire, către rațiune, către analiză mult mai profundă”, spune Cătălin Ciupală, profesor de matematică, pentru stirileprotv.ro.