Cluj-Napoca, orașul considerat în trecut un centru cultural activ, se confruntă cu o criză majoră în industria muzicală. Antreprenorii din domeniu trag un semnal de alarmă asupra scăderii dramatice a vânzărilor de bilete la concerte și evenimente, fenomen care a dus la anularea unor spectacole.
Ștefan Zaharescu, unul dintre cei mai cunoscuți profesioniști în booking-ul de evenimente rock și metal din România, a explicat într-o postare amplă motivele pentru care Clujul traversează această perioadă dificilă. Acesta a subliniat că vânzările extrem de slabe au dus la anularea unui eveniment recent, o situație fără precedent pentru el.
De ce nu mai cumpără clujenii bilete la concerte? Printre principalele motive identificate se numără inflația și costurile ridicate ale traiului din Cluj, considerate mai mari decât în București.
„În ce nu este un caz singular, sunt nevoit sa anulez un eveniment in Cluj-Napoca, datorita vanzarii extraordinar de slabe. Si nu (mai) vorbim de scenariul in care ‘aia e, pierdem niste bani, suportam costurile, lumea sa fie fericită’ ci ‘am vandut 5 bilete, prietene. De o luna’. Asta, cel putin pentru mine, e o premiera.
Dupa pandemie, au mai fost situatii in care artisti pe care i-am bookuit ‘premergator’ in Cluj faceau Sold Out fara probleme, iar ulterior nu au mai fost in stare sa vanda nici 70 de bilete. Asta exclusiv dupa pandemie. Cazuri au fost. Paradoxal, anii in care am locuit in Cluj-Napoca au fost printre cei mai frumosi din viata mea. Din multe motive. Iar raportat la evenimente, unde lucram la /FORM Space aveam undeva la 6-7 concerte sau petreceri pe saptamana, majoritatea Sold Out sau aproape de capacitate maxima. Sunt amintiri pe care le voi tine minte toata viata. Toata tara era invidioasa pe Cluj-Napoca.
Dupa redeschiderea sectorului cultural, multe lucruri s-au schimbat. Inflatia, evident, a avut un cuvant puternic de spus. Prioritar vor fi mereu cheltuielile de zi cu zi, si e si normal. As spune ca vanzarea in tara a scazut undeva intre 20-30%, in functie de regiune. Din fericire, pare ca acum suntem pe o panta ascendenta. Sunt locuri in afara Bucurestiului care au bifat un mare comeback. Brasovul e probabil cel mai bun exemplu din toata tara. Iar, Oradea se dezvolta. Despre Bucuresti, din nou, doar de bine. In acest moment avem luxul de a ne comporta si functiona precum o capitala europeana. Sunt evenimente variate, mari si mici, pentru toate gusturile, ce functioneaza atunci cand vine vorba de interes si vanzarea de bilete.
Insa, de departe, cea mai mare cadere libera pe care o putem observa este Cluj-Napoca. Fara discutie. L-am putea numi studiu de caz.
In primul rand, Cluj-Napoca este clar cel mai scump oras din Romania. Va zic din experienta, Bucurestiul este undeva cu 20-30% mai ieftin. La finalul zilei, si sa vrei sa iesi in oras sau la un eveniment, nu prea mai ai din ce sa iti permiti. Este tristul adevar. Apoi, o parte din dezvoltarea acestui oras este pur artificiala. Dezvoltarea sectorului IT a devenit partener de afaceri cu lacomia oamenilor, dezvoltand cerinte si asteptari economice realiste DOAR pentru o mica parte din locuitori, implicit cei din sectorul IT. Iar aceasta crestere artificiala a lovit si in sectorul cultural.
Orasul a devenit sinonim cu invitatii gratis. 70% din evenimentele din Cluj functioneaza pe acest principiu. Pentru ca altfel oamenii nu mai vin. Oamenii au fost rasfatati. Vara, festivalurile majore din Cluj dau invitatii la greu. La ce sa te astepti cand primesti mesaj pe telefon ‘Salut, plateste azi in autobuz cu cardul si primesti invitatie gratis la…’. ‘Mergi azi si fa cumparaturi la Kaufland si primesti invitatie gratis la…’ Petreceri la Sala Polivalenta? Invitatii…Habar n-am ce DJ? Invitatii? De ce sa platesc bilet la concert cand oricum il vad pe X sau Y gratis la vara. Evenimentul trebuie sa aiba oameni, iar sponsorii trebuie sa fie multumiti. Nu e nici vina organizatorilor. Ce sa faci, sa stai cu sala goala din principii si orgoliu? Nu alea platesc facturile.
Si uite asa s-a creat un cerc vicios. Si asta e rezultatul. Am vorbit cu colegi din formatii ce se plang de exact acelasi lucru. Vanzarea pe evenimentele din Cluj este un dezastru. Si pot confirma, este un trend ce nu persista doar de cateva saptamani, sau cateva luni.
Nu am facut niciodata parte din absurda lupta de orgolii dintre Bucuresti si Cluj-Napoca. Am plecat din Bucuresti tocmai pentru ca nu am mai suportat rautatea unor oameni. Am trait 7 ani la Brasov, apoi 5 ani in Cluj-Napoca. In continuare, iubesc partile bune din Cluj-Napoca, iubesc oamenii de acolo, pe multi ii consider prieteni. ‘Lupta’ asta fictiva sper ca a disparut, era cool acum 20 de ani poate.
Personal, ce mai functioneaza e doar daca trantesc un Eluveitie sau Moonspell. Adica artisti cu vechime si notorietate pentru publicul roman. Si asta as spune ca e un caz fericit. In paralel bookuiesc si am bookuit artisti din aproape toate subgenurile, de la muzica electronica, pana la drum and bass si mai toti artistii romani existenti. Nu vreti sa stiti care e situatia acolo….
Asta nu e o problema raportata doar la concerte de orice fel. In aceeasi ‘oala’ intra si ce inseamna partyuri, rave-uri, etc.
Asadar, ce facem? Renuntam sa mai aducem artisti la Cluj? Care e solutia, va intreb? Transparent si amical. Pentru ca asa, din pacate, nu se mai poate. Nu putem sa facem doar concertele cu artistii mari. Din pacate, nici acelea nu mai sunt o garantie in ce priveste succesul lor. Pe partea de underground, pe partea de artisti noi, pe partea de hai sa experimentam, hai sa descoperim, aveti incredere in cluburi si organizatori, este aproape apocaliptic. Si e mare, mare pacat.
Artistii aia mari nu apar asa, brusc, peste noapte. Ei cresc. Odata cu publicul, intr-un ecosistem sanatos. Fara acel ecosistem, nu vom putea vorbi de un viitor.
(Si inainte sa aruncati cu pietre in orice fel de club, festival, sau organizator, luati in calcul: Statul iti fura efectiv 50% din salariu. Taxele pe un bilet sunt cel putin 30%. Ajung chiar si la 50%.) Poate textul asta e doar o refulare, poate nu am deloc dreptate. Imi doresc, sincer, sa fiu prost si sa nu fie asa”, a transmis Ștefan Zaharescu.