ȘTIRI NON-STOP CLUJ

După boicotul supermarketurilor, se anunță și boicotul agențiilor imobiliare: „45 de zile iau o pauză, nu sun/Să își găsească un job real”

Working,As,A,Teamwork,Of,Real,Estate,Businesses.

Inspirați de ideea boicotării supermarketurilor, tinerii din România vor să boicoteze și agențiile imobiliare. E adevărat, prețurile sunt exagerat de mari. Deși piața imobiliară a încetinit semnificativ în ultima perioadă, prețurile apartamentelor nu au scăzut proporțional, iar mulți acuză agențiile că întrețin artificial aceste valori ridicate.

Un internaut a lansat recent ideea de a evita, timp de 45 de zile, orice interacțiune cu agenții imobiliari. Postarea sa a devenit rapid virală, atrăgând un număr mare de susținători.

„Boicot Agenții Imobiliare. 45 de zile iau o pauză de la sunat agenții imobiliari și vizionat apartamente.

E un manifest împotriva scumpirilor artificiale încurajate de agențiile imobiliare. Cu toții avem salvate apartamente care nu se vând cu lunile și totuși prețul lor crește. Dacă mă întrebi, agenții imobiliari îi sfătuiesc cu rea-intenție pe proprietari și, în felul ăsta, toate părțile au de suferit. Așa că trebuie să dăm cu call.

Sau, mai bine zis, no-call. 45 de zile. Începând de acum”, scrie un internaut.

Propunerea a găsit rapid adepți:

Haha, eu boicotez de 30 de ani”;

„Fara agentii imobiliare! Direct la proprietar”;

„Dacă identifici adresele, te duci acolo, bați la ușă. Dacă nu îți răspunde nimeni, te înarmezi cu 100 RON, bați la vecini și îi întrebi care e numărul de telefon al proprietarului”;

„Nu am sunat niciodată, și nici nu o să sun. Sunt suficiente metode pentru a cumpăra fără un agent imobiliar, trebuie doar să îți dai puțin silința”;

„Știu caz concret de proprietar care voia sa vanda prin agenție: agenția i-a evaluat la 175k (din care 5k luau ei comision), a stat vreo 5 luni nevandut după care s-a enervat, a întrerupt colaborarea și a încercat sa-l vanda singur. L-a pus la 165k si dupa 2 sapt l-a dat cu 155k.
Dacă fac un calcul, prețul era supraevaluat de agenție cu 13%”;

„Eu boicotez de 2 ani; m-am mai uitat din curiozitate o data la 6 luni pe imobiliare .ro daca tot cu capu-n nori sunt cu prețurile si am văzut ca încă sunt, asa ca mai astept 2 ani si de acum încolo 🙂 pupici!”;

„Dacă vrei sa protestezi mai bine le faci “greva” decat boicot. Suni, programezi si uiti. Rinse and repeat pana înebunesc”;

„Absolut de acord. Să își găsească un job real și să nu mai căpușeze”.

Acum 20 de ani s-a produs boom-ul imobiliar al Clujului

Piața imobiliară clujeană s-a caracterizat printr-o evoluție constantă a ofertelor încă din anul 2000. Pentru imobilele rezidentiale, anul 2005 a fost o adevărată rampă de lansare, înregistrându-se o creștere de aproximativ 70 la sută a ofertei de construcții noi.

În 2005, prețurile pentru imobilele rezidențiale categoria “premium” se sitau între 900-1300 euro/mp, iar la categoria “mediu” între 700-900 euro/mp, la Cluj-Napoca. Zonele cele mai solicitate erau Gheorgheni, Grigorescu, Mănăștur, Centru și Zorilor. În zona centrală, proiectele se vindeau doar în stadiul finisat “la cheie”, prețurile începând de la 1100 până la 1500 euro/mp. Astăzi, 20 de ani mai târziu, mp a ajuns să depășească 3000 de euro, conform ultimelor analize imobiliare.

În 2025, salariul minim net a ajuns la 2.574 de lei, adică puţin peste 517 euro pe lună, arată datele de la Ministerul Muncii. Guvernul a decis la finalul anului trecut ca salariul minim brut să crească la 4.050 lei din 2025, de la 3.700 de lei, cât a fost în anul 2024, într-un efort de a ne alinia la o directivă europeană care impune un salariu minim adecvat în fiecare stat membru UE.

Dacă ne uităm peste statisticile oficiale locale, vedem că salariul minim net pe economie în România a înregistrat o creştere constantă în ultimele două decenii, de la 71 de euro în 2005 (256 lei) la puţin peste 517 euro (2.574 lei) în 2025, potrivit calculelor ZF bazate pe datele Ministerului Muncii.

Ritmul de creştere a variat în funcţie de ciclurile economice. În perioada 2009-2011, salariul minim a înregistrat stagnări sau creşteri reduse, pe fondul efectelor crizei financiare globale. După 2013, salariile au crescut mai rapid, susţinute de revenirea economiei.

1 comentariu

  1. La agenții nu găsești ceva nou numai dacă au exclusivitate pe apartament. În rest este destul sa pui la filtru pe Olx sau Public 24 “Privat”, asa vei găsi doar apartament de la pers. privata (cam ce este la ora actuala pe piața). Mai exista pe Facebook, vânzări imobiliare unde postează persoane private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *