Pentru a putea accesa un credit imobiliar, un român trebuie să aibă un salariu de peste 1.000 de euro, în condițiile în care ratele sunt tot mai mari, iar prețurile locuințelor continuă să crească.
Cei care au deja credite plătesc în continuare rate ridicate, iar perspectivele nu sunt favorabile nici pentru cei care vor să achiziționeze un apartament în viitorul apropiat. Odată cu creșterea prețurilor pe piața imobiliară, și venitul minim necesar pentru accesarea unui credit devine mai mare.
Spre exemplu, pentru a cumpăra un apartament cu două camere în București, unde prețul mediu este de 90.000 de euro, este necesar un salariu de cel puțin 5.500 de lei, plus un avans de 15%. În aceste condiții, rata lunară ajunge la aproximativ 2.200 de lei. Cu un grad maxim de îndatorare de 40%, unui solicitant îi rămân în jur de 3.000 de lei pentru cheltuielile lunare.
Pentru un apartament cu trei camere, cu un preț mediu de 140.000 de euro, este necesar un salariu de peste 9.000 de lei, păstrând același grad de îndatorare de 40%.
Dobânzi mai mari decât în alte state europene
Un aspect esențial îl reprezintă nivelul dobânzilor, unde România înregistrează valori semnificativ mai mari decât alte țări europene. De exemplu, pentru un credit de 500.000 de lei, cu o dobândă medie de 5,5%, rata lunară este de aproximativ 3.400 de lei.
În comparație, în Spania, pentru același credit, rata este cu 500 de lei mai mică, datorită unor dobânzi mai avantajoase. În Elveția, unde dobânzile sunt aproape la jumătate față de cele din România, rata scade cu 800 de lei. Chiar și în Bulgaria condițiile sunt mai favorabile.
Pe de altă parte, în Ungaria, dobânzile sunt mai mari decât în România, ceea ce înseamnă că pentru același credit, rata lunară este cu aproximativ 700 de lei mai mare.