În perioada sa de vârf, fabrica de încălțăminte Clujana a produs bocanci pentru armata Statelor Unite ale Americii. În anii 1980, Clujana era cea mai mare fabrică de profil din estul Europei, devenind un brand internațional după ce a furnizat încălțăminte pentru armatele americană și canadiană.
Bocancii de la Clujana erau renumiți că nu se rup nici după 3 luni de marş. Purtaţi 5 ani, se învecheau, ca toţi bocancii, dar n-aveauurmă de dezlipeală. Acesta este secretul lor: ”Familia Renner a impus rigoarea austro-ungară încă de la înfiinţare. Reţeta de atunci (fabrica s-a înfiinţat în 1911 – n.n.) a fost respectată. Clujana folosea numai piele de calitate, partea care îmbracă piciorul se făcea doar din materiale naturale”, explica unul dintre directori.

Fondată în 1911, Clujana a fost, în perioada comunistă, cea mai mare fabrică de pielărie și încălțăminte din țară, având peste 11.000 de angajați și producând milioane de perechi de pantofi pentru piața internă și pentru export.
Din păcate, în noiembrie 2022, fabrica și-a încetat activitatea din cauza dificultăților financiare și a datoriilor acumulate, marcând sfârșitul unei ere de peste un secol în producția de încălțăminte.
Fabrica Clujana a avut o evoluție financiară marcată de perioade de prosperitate, urmate de dificultăți semnificative.
Perioada comunistă: În anii 1980, Clujana era una dintre cele mai mari fabrici de încălțăminte din estul Europei, având aproximativ 8.000 de angajați și diverse secții de producție. Deși nu sunt disponibile date financiare exacte din acea perioadă, dimensiunea și capacitatea de producție sugerează o activitate profitabilă și o prezență puternică pe piață.
După 1989: Tranziția la economia de piață a adus provocări majore pentru Clujana. Fabrica a acumulat datorii semnificative, fiind nevoită să vândă o mare parte din active pentru a-și acoperi obligațiile financiare. În 2016, după 12 ani consecutivi de pierderi, Clujana a raportat un profit modest de 213.000 lei, la o cifră de afaceri netă de 9,9 milioane lei.
Cu toate acestea, redresarea a fost de scurtă durată; în 2019, cifra de afaceri a scăzut drastic la 1,85 milioane lei, cu 71% mai puțin decât în 2018.
În noiembrie 2022, din cauza dificultăților financiare persistente și a datoriilor acumulate, fabrica și-a încetat activitatea, marcând sfârșitul unei ere de peste un secol în producția de încălțăminte.
În perioada sa de vârf, fabrica de încălțăminte Clujana din Cluj-Napoca exporta produse în diverse țări europene, precum Olanda, Germania și Franța.
De asemenea, o parte semnificativă a producției era destinată piețelor externe, cu peste 90% din producție fiind exportată.
În plus, Clujana a avut exporturi și către Canada.