Un locuitor al Cluj-Napoca a relatat recent o experiență dezamăgitoare în Piața Mărăști, unde a achiziționat mandarine care s-au dovedit a fi stricate. Acesta a observat că, de fiecare dată când nu își selectează personal produsele, riscă să primească fructe de calitate inferioară sau chiar alterate.
”Am fost și în Piața Mărăști unde am făcut câteva cumpărături. Cum nu e prima oară când mi se întâmplă (Mihai Viteazu, Mănăștur etc) și cum are legatură cu experiențele mele legate de Cluj-Napoca am hotărât să împărtășesc și acest lucru cu voi.
Am cumpărat mandarine, vânzătorul mi le-a pus in traistă și am plecat acasă. Acum seara iau o mandarină să o mănânc … și … e stricată (putrezită), iau încă una … la fel. ( am pățit chestia asta aproape de fiecare dată când nu mi-am ales eu produsele cu mana mea). Unii dintre voi s-ar putea să îmi ziceți că nu am procedat corect, că trebuia sa le aleg eu, cu mâna mea. Dar eu vă spun că un produs stricat e o chestie de DSVSA Cluj care trebuie să verifice chiar si zilnic produsele care se vând in cadrul piețelor agro-alimentare de pe raza lor.
Eu o să vă spun că astfel de experiențe am avut doar in Cluj-Napoca (și in Bucuresti acum foarte multi ani). În Iași, Vatra Dornei și pe unde mă mai duc eu mai des nu am pățit așa ceva. În Iași, vânzătorii din piață, în timp ce aleg produsele care urmează să ți le vândă îi mai și vezi cum le aruncă pe cele stricate…
În concluzie vă sfătuiesc și pe voi să alegeți produsele individual … și așteptați momentul când cele 5 stele virtuale o să fie si reale, cu accent pe bun simț și civilizație”, a relatat clujeanul.
Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare ar trebui să facă verificări în piețe
Astfel de incidente ridică semne de întrebare cu privire la calitatea produselor vândute în piețele agroalimentare din Cluj-Napoca și la eficiența controalelor efectuate de autoritățile competente. Conform legislației în vigoare, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) are responsabilitatea de a verifica periodic calitatea produselor comercializate în piețe. De exemplu, în trecut, inspectorii DSVSA Cluj au desfășurat controale ample în piețe și magazine, aplicând amenzi și confiscând produse neconforme.
Pentru a evita astfel de situații, consumatorii sunt sfătuiți să își aleagă personal produsele și să fie vigilenți la calitatea acestora. De asemenea, este esențial ca autoritățile să intensifice controalele și să asigure respectarea standardelor de igienă și calitate în piețele agroalimentare, pentru a proteja sănătatea publică și a menține încrederea consumatorilor.
Piețe Clujului sunt pline de producători falși, de fapt intermediari care închiază mesele și cumpără fructe de la piața agroalimentara Dezmir.