Cristela Georgescu, ”Prima doamnă” a României după primul tur al alegerilor prezidențiale, lovește din nou. Acum a spus că toate moleculele din corp se rotesc spre stânga cu excepția zahărului care o ia spre dreapta și că așa se explică de ce după un ”dulce” unii o iau razna.
Aceasta a mai spus că zahărul aduce alunițe pe corp, adică încercări ale corpului de a goni zahărul.
Medicii și nutriționiștii s-au luat cu mâinile de cap când au auzit aceste aberații.
”ZAHĂRUL CARE SE ÎNVÂRTE INVERS. UN GÂND SIMPLU ŞI CLAR DESPRE SOCIAL MEDIA
Ca pe orice om normal, m-a distrat si pe mine prima vizionare a filmuleţului în care o doamnă (trecem peste cine e) explică următorul lucru, aproape mot-a-mot: ”zahărul, spre deosebire de alte molecule, se învârte invers, motiv pentru care e rău pentru copii, îi agită. In plus zahărul e o moleculă străină corpului, iar corpul se chinuie să îl elimine digestiv, iar când nu poate, îl elimină prin piele, sub formă de pistrui şi aluniţe, care sunt de fapt zahăr caramelizat”.
A doua vizionare nu m-a mai distrat pentru că de fapt existenţa însăşi a acestui filmuleţ mi se pare unul din motivele degradării vieţii pe planeta asta, cel puţin a celei care are social media. Faptul că există această libertate de exprimare care permite ca oricine să formuleze orice fel de idee pe teren ştiinţific, iar locul de publicare, adică platformele de social media, nu are niciun fel de reacţie legată de corectitudinea informației e una din rădăcinile unei mari părţi a răului acestei ere. Care nu ştiu dacă vreodată va fi sau nu remediat. Dar un cititor oarecare, presupunând că nu ştie absolut nimic despre zahăr, ar putea din cauză că simpatizează vorbitorul (vorbitoarea în cazul de faţă) să ia ca atare informaţiile şi să-şi spună: „Doar nu poţi zice chiar orice pe Internet şi uite câtă lume i-a dat like”.
(…) În altă ordine de idei, buba cu zahărul e că ne e o substantă prea nestrăină, facem totul să o reţinem în corp. Dar asta probabil că Dumneavoastră, cititorii de aici, ştiţi. Dar sigur sunt persoane, de ordinul sutelor de mii şi milioanelor, similare urmăritorilor de influenceri români care bat zona de şes cu nonşalanţă, care cred orice fel de teorii expune oricine, cât timp sub o formă sau alta urmăritorul a ajuns să simpatizeze artistul sau cum să numesc influencerii care recită chestii care sună a ştiinţă…
Deci nu, nu ne bazăm pe pistrui. Asta pe panta veselă. Şi da, chiar trăim o epocă îngrozitoare. Asta pe panta tristă. Aceea în care oricine „publică” orice fel de scenete pe reţelele sociale şi nimeni nu poate opri aceste prestaţii, nici măcar când informaţia e total aiuristică…
Sfatul meu general: nu ascultaţi sfaturi medicale de pe Social Media dacă nu v-aţi asigurat ca respectivul chiar ştie despre ce vorbeşte, că lucrează în domeniul despre care vorbeşte. Măcar atât ca punct de pornire. Că, altfel, oricine poate spune orice, după cum bine se vede…”, a explicat Dr. Adrian Copcea. Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice.
Nutriționistul clujean Sigina Pop a pus lucrurile la punct mai clar:
”Zahărul rafinat are aceeași configurație moleculară ca și zahărul din surse naturale. Corpul nu face diferența între D-glucoza dintr-un măr și cea din zahărul rafinat.
De unde vine confuzia cu „spre dreapta” și „organismul nu-l recunoaște” sau “organismul o ia razna”?
Zahărul natural vs. procesat
Când unii spun că zahărul ”nu este recunoscut de organism”, probabil se referă la faptul că zahărul rafinat este consumat fără fibre, vitamine și minerale (așa cum se găsește în fructe, de exemplu).
Zahărul din fructe este metabolizat mai lent datorită fibrelor, în timp ce zahărul rafinat este absorbit rapid, provocând creșteri bruște ale glicemiei.
Chiralitatea și izomeria optică
Zahărul rafinat conține D-glucoză, ceea ce înseamnă că este „dextrogir” (se rotește spre dreapta în lumină polarizată).
Dar la fel se întâmplă și cu glucoza din surse naturale! Toată glucoza biologic activă este D-glucoză, indiferent dacă provine dintr-un fruct sau din zahăr rafinat.
Există o formă „stângă” de glucoză?
Da, există L-glucoză, dar aceasta nu este produsă de natură și nu poate fi metabolizată de corpul uman.
Dacă zahărul rafinat ar conține L-glucoză, atunci corpul chiar nu ar putea să-l folosească eficient.
Dar zahărul rafinat conține D-glucoză, la fel ca toate sursele naturale.
Ce face zahărul rafinat mai puțin sănătos?
Lipsa fibrelor și nutrienților – spre deosebire de fructe sau carbohidrații complecși.
Absorbție rapidă – ceea ce duce la fluctuații mari ale glicemiei, “energizare” bruscă a copiilor în special (“se urcă pe pereți”), foame mai mare, apetit crescut, rezistență la insulină etc. Dacă e un obicei, desigur.
Consumat în exces, poate duce la probleme metabolice.
Concluzie
Zahărul rafinat nu este „altfel structurat” decât cel natural – el conține exact aceeași D-glucoză și D-fructoză.
Problema nu este forma chimică, ci modul în care este consumat și efectele metabolice ale consumului excesiv.
Deci nu „orientarea moleculară” e problema, ci cât și cum mâncăm!”, a scris Sigina Pop, Nutriționist Dietetician.