Constructorul Metroului din Cluj: ”Vreau să îi rog pe clujeni și floreșteni să aibă încredere și să creadă în acest proiect” – VIDEO
Șerban Iorga, directorul Alstom, firmă care va furniza primul sistem de metrou complet automatizat din România pentru proiectul de la Cluj, le cere floreștenilor și clujenilor să creadă că această investiție se va face.
Metroul Clujului are licitația terminată din mai 2023, dar lucrările au început numai cu 4 zile înainte de alegerile locale
Miercuri, 5 iunie, cu 4 zile înainte de alegerile locale din 9 iunie, Emil Boc a făcut un efort de a lansa și lucrările la Metrou, pornind din Florești. Pe un teren din zona străzii Șesul de Sus, a fost pusă și o tăbliță care anunță oamenii că acolo va fi stația Calea Moților. Pe șantier au fost duse trei excavatoare și au fost montate câteva panouri pe care se pot vedea imagini cu viitorul metrou.
Licitația la Metrou este finalizată de un an, din mai 2023, dar până acum nu s-a găsit timp să fie început proiectul. S-a așteptat să vină aleerile, pentru ca primarul Emil Boc să bifeze o nouă realizare.
Având în vedere că firma reprezentată de Iorga nu este cea care va face lucrarea efectivă, ci va furniza numai echipamentele și trenurile, declarația acestuia pare a fi una politică. ”Vreau să îi rog pe clujeni și floreșteni să aibă încredere și să creadă în acest proiect. Și atunci când vor veni momente grele, care vor fi în primii ani ai proiectului, să nu se supere foarte tare și să încerce să își imagineze bucuria, satisfacția și mândria pe care o vor avea când se vor urca într-un tren al metroului clujean și vor circula în condiții de siguranță”, a spus reprezentantul Alstom.
”Linia de metrou va fi în întregime subterană și va străbate zona metropolitană Cluj-Napoca pe o lungime de 21 de km, având 19 stații și un depou, fiind construită din două tuneluri circulare, fiecare având o cale de rulare și un diametru de 5,5 m. Ambele tuneluri vor fi forate cu două echipamente specializate TBM, numite cârtițe sau șobolani în limbaj popular.
În prima parte a liniei de metrou, între stația Țara Moților din Florești și Mănăștur, tunelurile vor avea o adâncime între 26 și 67 de metri, iar plecând din stația Sfânta Maria până în Piața Mărăști și mai departe spre stația Europa Unită, tunelurile vor fi săpate la o adâncime ce variază între 16 și 27 de metri. La cea de-a treia secțiune a metroului, între Piața Mărăști și Muncii, tunelurile vor fi între 20 și 27 de metri adâncime”, a mai afirmat Iorga pe șantierul din Cluj.
Metroul Clujului va transporta 20 de mii de oameni pe oră
Metroul de la Cluj va circula automatizat, fără mecanic și va putea transporta între 15.000 și 21.000 de pasageri pe oră și pe sens, cu intervale de succedare a trenurilor de metrou de 90 de secunde.
”Asocierea noastră are o experiență de zeci de ani în proiecte de infrastructură și proiecte de metrou, construind linii de metrou în Paris, Istanbul, Atena, Varșovia. Toulouse, Riad, Dubai, și alte proiecte, din India până în America de Nord și Centrală. Toate acestea le-au permis specialiștilor noștri să dobândească o experiență valoroasă, fiind capabili să proiecteze și să execute proiecte de metrou în orice condiții, indiferent cât de mare ar fi provocarea din punct de vedere tehnic.
Primarul Floreștiului: ”Suntem prima comună din România care va beneficia de metrou”
Această primă magistrală a metroului clujean este și va fi un proiect de referință nu numai pentru acești oameni, care au avut determinarea și perseverența necesară pentru a-i da viață, nu numai pentru noi, oamenii din asociere, cei care împreună cu echipa de implementare și coordonarea proiectului vor face totul pentru a-l duce la bun sfârșit, ci este un proiect de referință și de importanță majoră pentru comunitate. pentru oamenii din Cluj, din Florești și din toată țara și pentru generațiile viitoare pentru că ei vor fi adevărații beneficiari ai acestui proiect”, a mai spus directorul de proiect Alstom pentru metroul din Cluj.
Metroul va fi construit de asocierea Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S (Turcia)., Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia, Alstom Transport S.A. și Arcada Company S.A.
Metroul din Cluj costă 2 miliarde de euro, dar în bugetul proiectului sunt numai 300 de milioane de euro
Valoarea Metroului în acest moment este de 2 miliarde de euro, dar sigur costurile vor crește cu mult în următorii ani. Acum, Metroul Clujului are alocată suma de 300 de milioane de euro, bani care trebuie cheltuiți până în august 2026, fiind fonduri din PNRR.
Șantierul a fost pornit cu tam-tam miercuri, 5 iunie, în prezența premierului Marcel Ciolacu, dar adevărul pe care nu îl spune nimeni este că fără cârtițele despre care vorbește directorul Alstom, care să sape efectiv, nu se poate începe nimic.
Aceste utilaje speciale de săpat ar urma să ajungă cel mai devreme în 6 luni. Acest lucru face ca până în august 2026 Clujul să reușească performanța mondială de a face 9 stații de metrou cu tot cu tuneluri. Nemaivorbind de faptul că acest lucru ar presupune găsirea de fonduri, încă 700 – 800 de milioane de euro pe lângă cele 300 de milioane de euro existente, realizarea a jumătate de Metrou în 18 luni ar fi un record mondial.
Dacă proiectul nu va avansa cât de curând, atunci banii din PNRR vor merge spre proiectul din București, unde se face extinderea metroului. Acolo lucrările sunt deja la 30% din execuție și regula din PNRR este ca proiectul cel mai avansat să ia toți banii.