ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Conacul Sándor din Aiton, o splendoare a trecutului care nu este exploatată cum trebuie – FOTO

Conacul Sándor din Aiton, o splendoare a trecutului care nu este exploatată cum trebuie - FOTO
Conacul Sándor din Aiton, o splendoare a trecutului care nu este exploatată cum trebuie - FOTO

Conacul Sándor din Aiton, județul Cluj, este o clădire istorică ce datează din secolul al XVIII-lea. În 2004, a fost inclus pe “Lista monumentelor istorice dispărute” de către Ministerul Culturii și Cultelor.

În 2009, au fost inițiate lucrări de reabilitare a conacului, situat pe drumul principal fără număr din comuna Aiton. Proiectul a vizat restaurarea unei suprafețe construite de 519 mp, pe un teren de 16.760 mp, dar nu a fost dus mai departe.

În prezent, conacul se află în zona centrală a localității Aiton, în spatele primăriei. Deși a suferit modificări în perioada comunistă, clădirea rămâne un punct de interes pentru patrimoniul local.

Conform recensământului din 2011, populația comunei Aiton se ridică la 1.085 de locuitori, în scădere față de recensământul din 2002, când se înregistraseră 1.338 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (82,76%), dar există și comunități de mghiari (11,61%) și romi (1,11%).

Aiton – satul din inima Transilvaniei cu rădăcini milenare. Un sat cu istorie veche de peste 2.000 de ani

Reabilitarea acestui conac ar reprezenta un punct de atracție important, alături de istoria vestigiilor romane din localitate.

Comunismul a distrus cam tot ce era trecut maghiar
Comunismul a distrus cam tot ce era trecut maghiar

1 comentariu

  1. O locație simbol al satului nostru..amplasată pe culmea dealului “Castelului”, de unde apare o priveliște încântătoare a satului.. Așteptăm ca frumusețea și utilitatea acestei locații sa renască din nou!❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *