Peste 10.000 de clujeni l-au votat pe Sabin Sărmaș la Alegerile Parlamentare din 1 decembrie. Supărați pe încrederea acordată fostului candidat la funcția de primar al Clujului, când a convins 35.633 de oameni să-l voteze, mulți au exultat la aflarea veștii că Sărmaș nu va mai obține un mandat de deputat. Totuși, 3,15% într-un context politic haotic, în care oamenii au fost mânați de frică și nicidecum de propriile preferințe politice, e mult sau puțin?
Hai să vedem. După primul tur al Alegerilor Prezidențiale peste o parte a României s-a lăsat un val al fricii. Teoria „votului util”, al votului împotriva partidelor extremiste a început să bată orice argument al rațiunii. Am vorbit cu prieteni, politicieni, cititori… După primul tur al Alegerilor Prezidențiale nimeni nu mai discuta despre strategii eficiente, candidații mai buni și schimbarea mult dorită. Oamenii și-au dorit să facă un singur lucru, să păstreze ce au, chiar dacă asta ar însemna să voteze partidele tradiționale, pe care poate mulți le blamau înaintea apariției „candidatului-meteorit” – Călin Georgescu.
Așadar, din cei 35.633 de oameni care l-au votat pe Sărmaș pentru Primăria Cluj, peste 10.000 și-au exprimat dorința clară de a-l vedea în Parlament. De această dată nu a fost suficient, însă ne e greu să evaluăm cum ar fi arătat tabelele electorale dacă nu fugeam cu toții de „un monstru diferit de cei de până acum”…
„Mulțumesc tuturor celor care m-ați votat! Am spus că risc să nu intru în parlament decât să o fac fofilându-mă la umbra legionarilor. Am preferat să pierd mandatul decât să fiu ca ceilalți politicieni, laș mincinos și oportunist. Nu numai că nu am făcut niciun calcul politic atunci când am declarat că o susțin pe Elena Lasconi, ci am rupt manualul politrucului român. Cel care-i învață pe toți micii bărbați de stat să meargă pe burtă, să o dea cotită, să nu își asume niciodată nimic.
Vă mulțumesc tuturor celor care m-ați ales duminică. Știu că ați fost bombardați cu apeluri, vi s-a cerut să nu risipiți votul, să votați util, să votați partide puternice. Și cu toate astea, ați ales Sabin Sărmaș. Nici eu, nici micile partide, REPER, SENS, DREPT, nu am avut nicio șansă prinși în încleștarea dintre valul suveranist extremist și rezistența oamenilor înfricoșați de virulența atacului.
Am fost inamicul nr.1 a tuturor partidelor din Cluj, de la startul campaniei până la turul întâi al Prezidențialelor. Am pierdut eu? Sau a pierdut Clujul? Rămâne de văzut. Știu că se poate face politică și altfel. Nu cu bâta, nu cu amenințări, nu cu fluturat pacea, dar războindu-ne între noi. Înțeleg că oamenii vor sânge. Și după? Cine mai rămâne în picioare după? Cine mai are vlagă să facă ceva?! Vin vremuri urâte… Nu zic eu asta, zice agresivitatea oamenilor de pe stradă, insultele și amenințările din telefon. Zic zecile de mesaje pe care le primesc de la oameni care stau cu bagajul la ușă. Și toată nervozitatea asta se așează peste un oraș deja cu nervii praștie. Mințit, dus cu zăhărelul, batjocorit de o administrație care a ocupat pe viață Primăria. Și totuși, este vreo speranță? Normal. Dar vorba unui prieten, lucrurile sunt mai întâi rele, înainte să fie mai bune. Ne vedem de partea ailaltă a fluviului ăsta de ură care ne-a luat pe sus, mai puternici, căci ce nu te ucide, te întărește!”, a transmis Sabin Sărmaș pe Facebook.
Am scris chiar în titlu că clujenii nu regretă votul „risipit” pentru Sabin Sărmaș, au zis-o chiar ei, în comentariile la postarea pusă de acesta în seara de marți:
„Nu regret că “mi-am risipit” votul”;
„Sunt împăcată că ți-am dat votul meu și parcă stau cu spatele mai drept”;
„Peste 4 ani mai este o șansă”;
„Am votat pentru omul în care mă văd”.