Un pacient de 62 de ani, diagnosticat cu infarct miocardic acut, a fost salvat de o echipă de medici de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca printr-o procedură medicală realizată în premieră în România.
Intervenție de ultimă oră pentru o afecțiune gravă
Pacientul s-a prezentat la spital după 24 de ore de la debutul simptomelor, într-o stare critică. Deși i-au fost aplicate procedurile standard, starea sa s-a agravat rapid, dezvoltând tahicardii ventriculare severe, cu o frecvență cardiacă de 270 de bătăi pe minut, care nu au răspuns la tratamentele convenționale.
”A fost nevoie să intubăm pacientul pentru a-l stabiliza, dar aritmiile amenințătoare de viață au continuat. Singura soluție viabilă a fost aplicarea unei proceduri complexe de ablație de tahicardie ventriculară, combinată cu suport hemodinamic (ECMO)”, a explicat medicul cardiolog electrofiziolog Răzvan Mada, cel care a condus intervenția.
O premieră medicală pentru România
Ablația de tahicardie ventriculară, cunoscută și ca “furtună electrică“, este una dintre cele mai dificile intervenții din electrofiziologie, având un grad ridicat de complexitate și risc. În România, această tehnică nu mai fusese aplicată până acum.
”Această intervenție necesită o echipă medicală bine pregătită și un suport tehnologic avansat. Ne bucurăm că pacientul se simte bine și că am reușit să ducem la bun sfârșit această premieră medicală în țara noastră”, a mai adăugat dr. Mada.
Echipa medicală care a realizat intervenția
Succesul acestei intervenții a fost posibil datorită unei echipe multidisciplinare formată din:
Medicul cardiolog electrofiziolog Răzvan Mada
Manager Jr Florin Crisan
Director Med Prof Dr Adrian Molnar
Coord Lab Electrofiziologie Conf Dr Horia Rosianu
SL Dr Alexandru Oprea (CCV)
SL Dr Adrian Stef (ATI)
Dr Patric Ciobanu (ATI)
Dr Laura Cadis (medic cardiolog curant)
Ing Patricia Vajda (suport tehnic Carto)
As Iudith Crisan (ATI)
Tehn Nicoleta Beres
As Nicoleta Bungardean
As Ioana Pascal
As Ioana Bus
Această reușită medicală demonstrează că Institutul Inimii din Cluj-Napoca rămâne un centru de excelență în cardiologie și electrofiziologie, cu un impact semnificativ asupra progresului medicinei în România.