Cimitirul Central din Cluj-Napoca, cunoscut și sub numele de Cimitirul Hajongard, este cel mai vechi și important loc de odihnă veșnică al orașului. A fost înființat în anul 1585, fiind inițial destinat comunității luterane din Cluj. De-a lungul secolelor, cimitirul s-a extins și a devenit un loc de înhumare pentru oameni de toate confesiunile, devenind unul dintre cele mai importante cimitire din România.
Originea numelui Hajongard
Denumirea „Hajongard” provine din maghiară, având la bază expresia „Hárságy-erdő” („Pădurea cu tei”), sugerând că în trecut zona era împădurită. Ulterior, numele a fost preluat de comunitatea germană din Cluj și adaptat ca “Hasengarten”, ceea ce înseamnă „Grădina iepurilor”.
De-a lungul timpului, numeroase personalități ale culturii, științei și istoriei românești și maghiare au fost înmormântate aici. Printre acestea se numără:
Mihai Eminescu (simbolic) – Poetul național al României are un cenotaf ridicat în cimitir.
Gheorghe Dima – Compozitor și dirijor important pentru muzica românească.
Ioan Lupaș – Istoric și politician român.
Sextil Pușcariu – Lingvist, istoric literar și filolog de renume.
Áron Márton – Episcop romano-catolic, figură marcantă a comunității maghiare din România.
Eugen Pora – Biolog de prestigiu, cu contribuții importante în domeniul zoologiei.
În plus, aici își găsesc odihna multe alte figuri importante, de la profesori universitari la scriitori, medici, ingineri și eroi ai istoriei naționale.
Cimitirul Central este mai mult decât un loc de veci – este un veritabil muzeu în aer liber, cu numeroase monumente funerare impresionante, sculpturi și cripte cu valoare artistică și istorică. Printre cele mai spectaculoase se numără:
Mormântul familiei Széki, cu elemente arhitecturale gotice.
Mormântul familiei Barițiu, cu un bust deosebit al istoricului George Barițiu.
Cripta episcopului Áron Márton, un loc de pelerinaj pentru credincioșii romano-catolici.
În Cimitirul Hajongard, se pot observa diverse stiluri arhitecturale – de la neogotic la baroc și Art Nouveau. Simbolistica funerară este extrem de bogată, cu îngeri sculptați, cruci din piatră, obeliscuri și elemente florale ce reflectă credințele și tradițiile fiecărei epoci.
11 martie 1585, deschiderea Cimitirului Central al Clujului
Astăzi, 11 martie, când se împlinesc 440 de ani de la decizia de deschidere a unui nou cimitir în orașul Cluj, Cimitirul Házsongárd (Cimitirul Central), atragem atenția asupra monumentului funerar care a aparținut unei familii de intelectuali români.
”Construcția marchează locul unde e înmormântat avocatul Aurel Isac (1846-1932) împreună cu familia sa, printre care și fiul Emil Isac (1886-1954), acesta fiind considerat primul poet modernist al Transilvaniei, dar care a avut și contribuții semnificative în domeniul artelor, prin ocuparea funcțiilor de Inspector al Teatrelor din Transilvania și de profesor de Estetică la Școala de Arte Frumoase din Cluj.
Monumentul funerar al familiei Isac a fost proiectat în anul 1924 de arhitectul și scriitorul Kós Károly (1883-1977), un apropiat al poetului Emil Isac”, au notat cei de la Biblioteca Octavian Goga.
1 comentariu
Mulțumesc frumos pentru biografie. Recunosc, clujean fiind, nu am cunoscut istoria acestui cimitir.