ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Cheile Tureniului, un paradis verde unde turiștii au parte de un spectacol al naturii – FOTO

Traseu-prin-Cheile-Turenilor-750x380
Cheile Tureniului, un paradis verde unde turiștii au parte de un spectacol al naturii - FOTO

Cheile Turului, Cheile Turenilor sau Cheile Copandului (în maghiară Túri-hasadék) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip mixt) cu o suprafață de 25 ha, aflată la nord de municipiul Turda, în județul Cluj.

Turism Cluj – Cheile Tureniului, o comoară verde a Clujului

Rezervația naturală Cheile Turului este administrată de Consiliul Județean Cluj, respectiv de comuna Tureni. Traseul prin chei este îngust și accidentat, iar pentru facilitarea accesului, în toamna anului 2018, Serviciul Salvamont-Salvaspeo a echipat versantul stâng cu scoabe metalice pentru picioare și cabluri din oțel. Cu ajutorul unui echipament minim, alcătuit din ham, lonje și cască, oricine poate parcurge traseul pe firul apei. Atenție însă: fără acest minim echipament, traseul nu este recomandat turiștilor neexperimentați sau care nu au o condiție fizică potrivită.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate) și este inclusă în situl de importanță comunitară Cheile Turenilor).

Cheile au o lungime de 1.850 m, iar pereții (înalți de 100-150 m) sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade, marmite, peșteri etc. Sunt relativ greu de străbătut. Au fost săpate de Valea Racilor în calcare jurasice și sunt situate între comuna Tureni și satul Copăceni, la mică distanță de drumul european E60, Cluj-Turda.

Cercetările arheologice efectuate aici în perioada 1985-1988 au dus la descoperirea a 53 de complexe de locuire, datate începând cu neoliticul mijlociu.

În Chei există 29 de peșteri, printre care Peștera cu Silex (64 m lungime), Peștera de sub grohotiș (27,5 m), Peștera Vulturilor, Șura Mică. Alte atracții turistice sunt Colțul Câinilor și Stâna Crinilor.

Pe teritoriul ariei protejate se regăsesc trei tipuri de habitate naturale de interes comunitar (Comunități rupicole calcifile sau pajiști bazifite din Alysso-Sedion albi; Tufărișuri subcontinentale peri-panonice și Versanți stâncoși cu vegetație chasmofitică pe roci calcaroase); ce adăpostesc elemente floristice și faunistice diverse, printre care se află mai multe specii protejate la nivel european sau enumerate pe lista roșie a IUCN.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *