ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Cheile Lăpușului, locul unde Dumnezeu și-a dat frâu liber imaginației. Fotografii ireal de frumoase

Cheile Lăpușului, locul unde Dumnezeu și-a dat frâu liber imaginației. Fotografii ireal de frumoase
Cheile Lăpușului, locul unde Dumnezeu și-a dat frâu liber imaginației. Fotografii ireal de frumoase

Cheile Lăpușului, din județul Maramureș, sunt un paradis ce poate fi explorat numai la pas și pentru care aveți nevoie de o vacanță de câteva zile.

O locație de cazare este Pensiunea Marissandra, a fotografului Viorel Coroian. De acolo se poate vizita zona, care abundă în peisaje spectaculoase, dar și o faună incredibilă.

Cheile Lăpușului din ”Țara Lăpușului” care ținea de județul Someș cu capitala reședință la Dej. Fost comitat Solnok – Dăbâca. Să nu creadă nimeni că se topește cineva de mândrie că niște bolșevici semidocți au vrut ei altfel organizarea administrativă. Fotografiile sunt ale lui Viorel Corian care are și o pensiune rustică pe măsura, Pensiunea Marissandra”, a explicat un pasionat de drumeții.

Fotografiile au fost realizate în Rezervatia Naturala Cheile Lăpușului si Situl Natura 2000 Cheile Lapusului.

Cheile Lăpușului (între Groapele și Împreunături) alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a (rezervație naturală de tip botanic și geologic), situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al orașului Târgu Lăpuș.

Aria naturală se află în partea central-sudică a județului Maramureș (aproape de limita teritorială cu județul Sălaj), în partea vestică a orașului Târgu Lăpuș, între satele Răzoare și Remecioara (pe cursul Lăpușului, de la Răzoare și până la confluența acestuia cu râul Cavnic – Împreunături).

Aria protejată reprezintă o zonă (constituită pe calcare, șisturi cristaline și dolomite) de defileu, cu sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălnița, Buteasa Râu – La Împreunături), cu abrupturi stâncoase (Custura Cetățelii, Custura Vimei), vârfuri, cascade (La Pișătoare) și peșteri; cu faună sălbatică și floră specifică stâncăriilor.

În arealul ariei naturale este semnalată prezența unei specii de broască (din clasa batracienilor) protejată prin lege, cunoscută sub denumirea de izvoraș-cu-burta-galbenă (Bombina variegata).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *