septembrie 7, 2024

Cetatea din Ardeal, care l-a inspirat pe Jules Verne în romanul „Castelul din Carpaţi“ – VIDEO

0

Cetatea din Ardeal, care l-a inspirat pe Jules Verne în romanul „Castelul din Carpaţi“ - VIDEO

Cetatea Colț, din Hunedoara, este cea care l-a inspirat pe Jules Verne în romanul „Castelul din Carpaţi“, dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea.

Se spune că Cetatea Colţ a fost sursa de inspiraţie a romanului “Castelul din Carpaţi” scris de Jules Vernes. Se pare că autorul însuşi a fost cândva oaspete la hanul de la poalele stâncilor unde se ridica fortificaţia. Iar povestea de dragoste pe care a trăit-o cu domniţa cetăţii l-a inspitat să scrie romanul.

Astăzi se mai păstrează doar ruine din zidurile fortăreţei medievale. Şi chair dacă nu credeţi în povestea romantică a Castelului din Carpaţi al lui Jules Vernes, tot merită să urcaţi pe stâncile vechii cetăţi.

Veţi vedea că fortificaţia a fost ridicată într-un loc strategic. De aici nobilul putea supraveghea drumul pe care urcau şi coborau turmele de oi din munţi. Şi totodată avea aici un loc sigur unde îţi păstra bunurile şi se retrăgea cu familia în caz de pericol.

Cetatea Colț dateazǎ de la începutul sec. al XIV-lea, când a fost ctitoritǎ de cneazul Cândea. Ulterior, Cândea a trecut la religia catolică și și-a schimbat numele în Kendeffy.

Cetatea se aflǎ pe teritoriul satului Suseni, Hunedoara, pe drumul județean DJ 686, la intrarea pe valea Râușorului și la 3 km distanțǎ de satul Râu de Mori.

Cetatea a fost ridicată pe un colț de stâncă, la intrarea în defileul Râușorului, în jurul unui turn pătrat, căruia i-au fost adăugate un zid de incintă, fortificat cu alte turnuri. Deși a fost ridicată în scopuri de apărare, ea nu a îndeplinit niciodată acest rol, cele trei fortificații fiind prea mici pentru a face față unor armate de mari dimensiuni, așa că, cel mai probabil, cetatea servea ca loc de refugiu în cazul unor conflicte între cnezi. Are plan neregulat, adaptat formei de relief, este prevăzută cu un donjon masiv și a fost cea mai puternică cnezială din Transilvania”, au precizat cei de la Discover Hunedoara.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *