CEO -ul unei mari companii din Cluj: Vrem şi noi săptămâna de lucru de 4 zile în România, ca în Polonia. Sună bine

0
CEO -ul unei mari companii din Cluj: Vrem şi noi săptămâna de lucru de 4 zile în România, ca în Polonia. Sună bine

CEO -ul unei mari companii din Cluj: Vrem şi noi săptămâna de lucru de 4 zile în România, ca în Polonia. Sună bine

Dragoş Damian, CEO -ul Terapia Cluj, vrea să se introducă și în România ”săptămâna de lucru de 4 zile în România, ca în Polonia. Sună bine. Dar este bine să punem în context ştirea cu săptămâna de lucru de 6 zile din Grecia”.

Fiind în campanie electorală nu ar fi de mirare ca unii sau alții să iaă și la noi cu ideea săptămânii de lucru de 4 zile sau a zilei de lucru de 7 ore, variante care se dezbat acum în Polonia, care are alegeri prezidențiale la anul.

Ideea introducerii săptamanii de lucru de 4 zile din Polonia este în antiteză cu recenta introducere a săptămânii de lucru de 6 zile în Grecia.

Se schimbă regulile și relațiile de muncă în Uniunea Europeană, dar înainte de a vedea ce este mai bine pentru România, să punem în context.

Polonia are o monedă națională (zlot) foarte puternică (cum ar trebui să fie și leul la câți Euro intră în țară și câtă economie subterană avem, dar asta este altă poveste), o creștere economică de 4% în S1 (este noul „tigru” al Europei), o inflație anualizată în iulie de 4,2%, un excedent de balanță comercială de 10 miliarde de Euro în 2023 (ce-i drept, după 9 ani de deficit), practic zero șomaj (se bat angajatorii pe angajați), aproape nu există muncă la negru iar țara are sub 10% NEET (unul dintre cele mai mici din UE, sunt în derulare programe foarte serioase de încadrare în muncă a tinerilor). În Polonia lucrează circa 185.000 de migranți din Ucraina (date din 2022) și circa 100.000 de muncitori asiatici (date din 2018).

Săptămâna de lucru de 4 zile însemnă că 3 zile vor fi plătite suplimentar, fața de doar 2 din prezent, asta, bineînteles, dacă angajatul este de acord să vina la servici. Polonia nu are nici în prezent regula repausului de 48 de ore.

Grecia a adoptat Euro deci este pe parametrii Euro (apropos, mai țineti minte bailout-ul ăla de 500 miliarde de euro din 2012?), are o creștere economică de 2% in T1 (nu există date Eurostat pentru S1), o inflație anualizată în iulie de 2,7%, un deficit de balață comerciala de aproape 39 miliarde de Euro în 2023 (ne-au depasit și pe noi…), 20% somaj, muncă la negru face ravagii iar țara are circa 15% NEET in 2023 (al treilea cel mai mare din UE, știți cine conduce clasamentul). În Grecia lucrează aproximativ 130.000 de lucrători asiatici (de verificat sursa).

Saptămana de lucru de 6 zile inseamna de fapt o mai mare flexibilizare pentru angajat, daca doreste sa accepte un astfel de program de lucru, si salarii mult mai mari.

Romania, stiti ce parametrii economici avem. O sa vedem ce tip de saptamana de munca sau zi de munca o sa avem, vor fi dezbateri publice interminabile. Se nasc una dupa alta intrebari-capcana: oare cum se va calcula vechimea in munca la 4 zile sau 6 zile saptamana de lucru? Cat va fi punctul de pensie? Cu cat se vor indexa pensiile? Care va fi varsta de pensionare?”, a scris Dragoș Damian.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2024 © Clujenii.ro | Toate drepturile rezervate