septembrie 7, 2024

CEO -ul Terapia, părerologul de serviciu, felicită demararea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență Cluj, dar trage un semnal de alarmă

0

Lucrările la Spitalul Regional din Cluj au demarat sâmbătă, 18 mai, cu primul hârleț înfipt în pământ. CEO-ul Terapia, Dragoș Damian, spune că trebuie și infrastructură medicală de calitate, dar și medici de calitate.

CEO-ul Terapia, Dragoș Damian, face legătura dintre prima lopată la construcția Spitalului de Urgență Cluj – moment care a avut loc sâmbătă, 18 mai 2024, în comuna Florești, satelit al municipiului Cluj-Napoca, în prezența multor politicieni de la Centru, inclusiv ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și președintele Senatului Nicolae Ciucă – și un raport al Colegiului Medicilor.

15 mai 2024. Colegiul Medicilor din România: Medicii români, burnout 36%, teamă de malpraxis 80%, intenția de plecare din țara 58% la medicii sub 35 de ani. 18 mai 2024. Multă lume bună prezentă la prima lopată din construcția Spitalului de Urgență Cluj. Acesta este un comentariu neelectoral, nesponsorizat, necomandat”, a începul postarea lui Dragoș Damian, cunoscut pentru faptul că zilnic postează câte un editorial.

Damian crede că pe lângă spitale și resursa umană este foarte importantă.

Datele care vin de la studiul sociologic comandat de Colegiul Medicilor ne arată că, dacă cineva nu intervine până înainte de 2027 nu o să mai avem pe cine să angajăm la spitalele regionale, județene, municipale, orășenești, comunitare – iar datele de la Colegiul Medicilor nu arată cât din personalul medical senior se va pensiona peste 5-10 ani, probabil 30-35%. Și nu este vorba doar despre medici ci și despre asistenți, infirmieri, brancardieri și tot restul angajaților din sistem”, susține economistul.

”Poate că până în 2027, când se termină spitalele regionale, inclusiv cel din Cluj, vom găsi o cale sa reducem burn-out-ul medicilor de la 36% la, să zicem, 10%, teama de malpraxis de la 80% la, să zicem, 50% și intentia de plecare din tara a medicilor tineri de la 58% la, să zicem, 25%”, își exprimă Damian speranța.

Damian crede că trebuie angajați medici pentru noul spital din Florești, care va deservi toată Transilvania.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va costa 52 de milioane de lei, fără TVA. UBITECH CONSTRUCȚII SRL va trebui să de totul la cheie în 16 luni (8 luni execuție + 8 luni o eventuală mentenanță și supraveghere).

Compania are în portofoliul lucrările de extindere a Bazei Aeriane 71 din Câmpia Turzii, noul sediu al Comandamentuluiul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO, din Sibiu, Pavilion multifuncțional în incinta Institutului „Cantacuzino”, București, rabilitarea Universității Naționale de Apărare „Carol I” – UNAP.

Costul total al spitalului va fi de 450 de milioane de euro, dintre care 305 milioane de euro vin dintr-un credit luat de la Banca Europeană de Investiții.

Împrumutul reprezintă aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgență Cluj, diferența de aproximativ 150,4 milioane EUR (33%) fiind asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.

Noul spital va avea 849 de paturi, pe 7 etaje. Proiectul se va finaliza în 2026.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *