Guvernul României a reaprobat indicatorii tehnico-economici pentru proiectul Centura Metropolitană Cluj – Drumul TransRegio Feleac TR 35. Potrivit Executivului, această măsură a fost necesară din cauza creșterii semnificative a prețurilor la materialele de construcție și a dinamicii pieței energetice în perioada 2022-2025.
Centura Clujului va avea 42,13 km (Etapele I și II). În plus, se vor construi 19,6 km de drumuri de legătură (din totalul de 32,33 km prevăzut). Proiectul include 14 noduri rutiere din cele 20 planificate, precum și 5 tuneluri.
Valoarea estimată pentru această primă etapă se ridică la 6,87 miliarde de lei, iar costul total pentru ambele etape ajunge la 9,38 miliarde de lei.
Investiția va fi realizată cu finanțare externă nerambursabilă prin Programul Transport 2021-2027, completată de fonduri de la bugetul de stat, prin alocările Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că ”la Cluj aprobăm un proiect extrem de complex, de peste 9 miliarde de lei”.
În deschiderea ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța investițiilor în infrastructura rutieră și feroviară:
”Accelerăm investiţiile în infrastructură şi la Cluj, unde aprobăm proiecte majore de centuri ocolitoare. Centura metropolitană are 42 de kilometri. Este un proiect extrem de complex, în două etape, estimat la peste 9 miliarde de lei”, a mai spus acesta
centura metropolitană Cluj, infrastructură rutieră, investiții guvernamentale, Marcel Ciolacu, Programul Transport 2021-2027, Ministerul Transporturilor, Etapa I TR35, noduri rutiere Cluj, proiecte majore România, drumuri de legătură