Ce salariu are un chef bucătar în Cluj-Napoca. La porția de paste de 80 de lei își permit să plătească
Bucătarii pricepuți au ajuns la mare căutare în Cluj-Napoca, iar salarii de 5000 – 6000 de lei sunt la ordinea zilei.
Desigur că 6000 de lei câștigă un bucătar, nu ajutorul din bucătărie. Spre exemplu, foarte bine plătiți sunt cei care fac pizza. În acest caz lefurile încep de la 6000 de lei.
Într-o bucătărie mare, precum cele din centru, unde se prepară mai multe feluri de mâncare, salariul unui bucătar chef este de 15.000 de lei, în mână. Patronul unui local de succes, deschis de un an și ceva în Piața Unirii, a relatat pentru Clujenii.ro că este bătaie mare pentru a ajunge la un bucătar iscusit.
”Clujul a devenit un oraș rafinat și este greu să gătești pentru oamenii de aici. Am tot schimbat bucătarii și până la urmă am dat peste un om extrem de valoros, dar salariul este de 3000 de euro”, ne-a relatat patronul localului.
Prețurile pe zona centrală a Clujului sunt pe măsură, pentru a face față cheltuielilor de întreținere a localurilor. Spre exemplu, o porție de paste costă 70 – 90 de lei, o porție de insalata de pui costă 70 de lei, o friptură de vită 150 de lei, iar un pahar de vin de la 35 de lei în sus.
Pentru că salariile sunt tot mai mari și localurile sunt tot mai exclusiviste. Așa s-a închis restaurantul Baracca, pentru că nivelul a ajuns prea sus și tot mai puțini și-au permis să mai mănânce acolo la 200 – 300 de lei porția.