Băile Someșeni, situate în cartierul Someșeni din Cluj-Napoca, au fost odată o stațiune balneo-climaterică de renume, atrăgând vizitatori din întreaga Europă pentru proprietățile terapeutice ale apelor și nămolului din zonă. Acum obiectivul se află în paragină, asta deși clujenii au rugat de nenumărate ori Primăria Cluj să se înțeleagă cu proprietarii pentru a-l restaura. Deși s-a încercat, nu a fost posibil, din cauza conflictelor între proprietari, spune Dan Tarcea, viceprimarul Clujului.
În 1927, profesorul Dominic Stanca, o personalitate marcantă a medicinei românești, a transformat zona mlăștinoasă de lângă calea ferată din Someșeni într-o stațiune balneară modernă. El a descoperit că apele și nămolul din această regiune aveau proprietăți terapeutice, fiind utilizate în tratarea diverselor afecțiuni, inclusiv a diabetului. Stațiunea a cunoscut o perioadă de glorie în perioada interbelică, devenind un punct de atracție pentru turiști și pacienți.
După 1989, Băile Someșeni au intrat într-un proces de degradare continuă. Clădirile și infrastructura au fost lăsate în paragină, iar încercările de revitalizare au eșuat. În prezent, zona este într-o stare avansată de ruină, cu bazine distruse și vegetație necontrolată. Deși au existat inițiative de reabilitare, acestea nu s-au materializat până acum.
În 2010, un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) a fost aprobat pentru modernizarea Băilor Someșeni, însă valabilitatea acestuia a expirat în 2016 fără a se realiza investițiile planificate. În 2021, Curtea de Apel a decis modificarea Planului Urbanistic General (PUG) al Clujului, în sensul încadrării terenului de 24,3 hectare ca stațiune balneară cu regim sever de protecție. Cu toate acestea, pentru a continua investiția, proprietarii ar fi trebuit să prezinte un nou proiect de amenajare și modernizare a zonei.
„Băile Someșeni sunt o investiție privată, nu aparțin de Primăria Cluj-Napoca. Primăria în anul 2013 sau 2014, dacă bine rețin, eram în primul mandat de consilier local, îmi aduc aminte că am dat un vot în plenul Consiliului Local, pentru a asigura Primăria toate utilitățile, pentru a se dezvolta acolo un aquapark. Din păcate, cei care dețin terenul nu s-au înțeles, s-au certat între ei, au avut tot felul de litigii și proiectul nu a putut să meargă mai departe. Noi am mers în întâmpinarea lor prin a duce toate utilitățile la poartă. Din păcate nu s-a întâmplat acest lucru și vedem și astăzi că situația de acolo este oarecum incertă. Atunci trebuie să găsim soluții alternative pentru a putea să vedem unde putem face un alt aquapark”, a explicat Dan Tarcea, viceprimarul Clujului, în emisiunea lui Sandu Mureșan, de la Napoca LIVE.
Foto. Băile Someșeni ACUM
1 comentariu
Mai întâi de orice ar trebui ecologizat tot acest teritoriu, bineînțeles obligat proprietarul sa facă asta, pute în zonă de-ți mută nasul !