O analiză realizată de termene.ro arată că anul 2025 a venit cu mai multe modificări legislative, printre care creșterea impozitului pe dividende, reducerea pragului maxim pentru microîntreprinderile care pot aplica impozit pe venit și introducerea taxei pe stâlp.
O noutate care a stârnit controverse este așa-numita „Taxă pe hărnicie” sau „Taxa de solidaritate”, care a provocat nemulțumiri în rândul primarilor din orașele mai prospere ale României. Aceasta reprezintă o taxă suplimentară aplicată veniturilor municipiilor rezultate din impozitul pe venit și a fost introdusă printr-un amendament recent adoptat în Parlament.
Conform noii prevederi, dacă veniturile unui municipiu din cota impozitului pe venit depășesc media națională, pentru fiecare leu în plus încasat, 15% trebuie virat suplimentar la bugetul de stat.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, susține că această contribuție nu reprezintă o sumă semnificativă pentru localitățile unde veniturile din impozitul pe venit sunt mai ridicate.
„Pentru a păstra această solidaritate și pentru a reduce impactul migrației populației din zonele mai puțin dezvoltate, am implementat această regulă de reținere a 10-15% dintr-o sumă relativ mică de la anumite localități care au media pe locuitor foarte mare în ceea ce privește impozitul pe venit. De ce a venit acest amendament așa târziu? Pentru că, în cursul dezbaterilor, județele care au constatat că pierd foarte mult din aplicarea regulii pe recensământ au solicitat o solidaritate din partea acelor localități unde creșterile sunt foarte mari”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Legea bugetului de stat a fost adoptată cu 254 de voturi ”pentru” şi 192 de voturi ”împotrivă”. Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 a fost adoptată, de asemenea, fiind înregistrate 255 de voturi ”pentru” şi tot 192 de voturi ”împotrivă”.
Tanczos Barna a afirmat că ”implementarea acestui buget va ţine sub control cheltuielile şi va genera veniturile de care avem nevoie pentru dezvoltare”.
„Anul 2025 este primul din cei 7 ani de consolidare fiscal-bugetară, perioadă pe care o avem la dispoziţie pentru a atinge ţinta de deficit bugetar convenită la nivel european. România, a şasea ţară ca mărime în Uniunea Europeană, trebuie să continue ritmul de recuperare a decalajelor de dezvoltare faţă de statele din Vestul Europei şi să îşi consolideze statutul economic în regiune. Resursele alocate de Guvern îi vor proteja pe cei vulnerabili şi vor stimula mediul privat prin cei 150 miliarde de lei investiţi în economie”, a mai transmis minsitrul Finanţelor.
Taxa pe stâlp 2025. Specialiștii explică de când se achită și pentru ce perioadă
Taxa pe stâlp a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2025 și chiar dacă normele vin abia în martie sau chiar și dacă ar veni abia spre finalul anului, companiile tot vor achita taxa pentru întreg anul 2025, atrag atenția specialiștii citați de avocanet.ro.
„Aș vrea să punctez un lucru. Dacă în OUG 156/2024 se menționează că Ministerul Finanțelor are la dispoziție trei luni de zile ca să vină cu norme metodologice de aplicare, vă atrag atenția că prim-ministrul României, domnul Marcel Ciolacu, a apărut la televizor sau în presă și a spus că dă asigurări că în primele trei luni de zile nu o să se aplice acest impozit. Ca să nu se aplice acest impozit pentru primele trei luni de zile ale anului 2025, trebuie intervenit cu o modificare legislativă prin care Ministerul Finanțelor să spună explicit că acest impozit, pentru 2025, se va datora proratat.
Altfel, doar pentru că nu avem norme metodologice sau doar pentru că există obligația Ministerului Finanțelor să publice normele metodologice în trei luni, asta nu înseamnă că, în sine, obligația de a plăti impozit nu există. Chiar dacă Ministerul Finanțelor o să vină cu normele metodologice în octombrie 2025 – că n-ar fi prima oară când se depășesc astfel de termene –, impozitul tot va fi datorat de contribuabil, în lipsa unei modificări legislative prin care să se precizeze că nu datorăm impozitul dacă Ministerul Finanțelor nu vine să ne spună exact cum calculăm acest impozit”, a atenționat recent, la un eveniment online organizat de avocatnet.ro, Mirela Păunescu, Expert contabil și Consultant fiscal.