ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Cât face 6×8? Vezi, eu nu știu. Asta m-a determinat să mă fac ACTOR – Povestea actorului Dan Chiorean

Cât face 6×8? Vezi, eu nu știu. Asta m-a determinat să mă fac ACTOR - Povestea actorului Dan Chiorean
Cât face 6×8? Vezi, eu nu știu. Asta m-a determinat să mă fac ACTOR - Povestea actorului Dan Chiorean

Dan Chiorean s-a născut pe 12 februarie 1970 în Cluj-Napoca, România. Este un actor cunoscut pentru rolurile sale în filme precum “Rocker” (2012), “Nunta Pe Ban” (2023) și ”Marița” (2017).

Pe lângă activitatea sa cinematografică, Dan Chiorean a avut o prezență semnificativă în teatru. A interpretat diverse roluri în spectacole precum “Ioana pe rug” la Filarmonica de Stat din Craiova, “O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale la Teatrul Național Târgu-Mureș și “Istoria comică a magului Faust” în cadrul proiectului “Trupa pe butoaie”.

Într-un interviu acordat publicației Cluj24, Dan Chiorean a menționat, într-o notă umoristică, că dificultățile sale cu matematica l-au determinat să urmeze o carieră în actorie: ”Cât face 6×8? Vezi, eu nu știu. Asta m-a determinat să mă fac ACTOR”, a spus actorul.

În liceu, întreprinzătorul Dan Chiorean era să-și sufoce colegii ce plăteau pentru a vedea filme la ”cinematograful” din demisolul bunicilor, scrie ziardecluj.ro

Spiritul întreprinzător al tânărului Dan Chiorean a fost sufocat din fașă, încă din liceu, când, organizând un ”home cinema” pentru colegii săi chiulangii, la demisolul casei bunicilor săi, era să-i sufoce pe toți, făcându-le căldură la cinema-ul improvizat într-o încăpere nelocuibilă și lipsită de ventilație adecvată:

Era să omor vreo 7-8 colegi de-ai mei”, îmi povestește actorul întâmplării comice din viața sa, ce, din fericire, nu a avut un final tragic: ,,aveam două ore de mate în clasa a X-a, a XI-a, și a fost prima mea afacere. Am închiriat eu un video și un televizor color și i-am dus pe câțiva colegi de-ai mei plătitori și le-am cerut mai mulți bani ca să-mi iasă și mie măcar 20% din cât am dat eu. I-am dus la demisolul casei bunicilor mei, acolo am instalat tot, băncuțe, căldură, că era iarnă, și i-am băgat acolo, le-am pus filme, și pentru că deja mă consideram un întreprinzător, așa, pe cai mari, eu m-am dus la orele de mate, nu am stat să mă uit. Și când am venit în pauza dintre cele două ore, am ajuns la poarta curții bunicilor mei și am văzut, pe jos, vreo nouă trupuri întinse pe zăpadă; fratele meu, disperat, îi trăgea prin zăpadă, îi scotea de jos din demisol, pentru că eu, făcând căldură acolo, unde nu era o cameră locuibilă și nu funcționa aerisirea, era să îi gazez pe toți, și leșinau pe rând. Ei, de atunci nu am mai făcut afaceri, gata!”.

A doua și ultima afacere, cu o alimentară falimentară

Cu toate acestea, a mai făcut încă o afacere, tot cu iz comic. O alimentară, în care a investit niște bani prin ’97-’98. Singurul lucru esențial din toată chestia, spune Chiorean, era faptul că el, pe la 11 noaptea, când închidea alimentara, mergea să ducă angajatele cu mașina acasă. Se gândise, ca un foarte bun patron, să angajeze femei mai în vârstă, pentru că sunt mai responsabile.

Ei, când vezi o femeie mai în vârstă, cu două plase grele, o ajuți, nu?! Ei, eu le ajutam în fiecare seară să fure din magazin, și ele îmi ziceau că așa un patron ca mine nu este pe toată planeta! De abia după un an jumate mi-am dat seama: într-adevăr, așa un prost ca mine nu mai era! A venit un văr de-al meu și mi-a zis: «Ai dat faliment, pe lângă banii pe care i-ai dat tu, mai trebuie să dai 7.000 de euro.» Eu sunt total paralel cu banii, cu chitanțele, cu facturi, nu mă pricep, nu știu și nici nu mă interesează”.

Premii:
– Nominalizare la categoria Cel mai bun actor în rol principal oferit în cadrul Premiilor Gopo, pentru rolul din filmul Rocker, în regia lui Marian Crişan, 2014.

– Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la Vilnius, pentru rolul din filmul Rocker, în regia lui Marian Crişan, 2013.

Biografie

Data şi locul naşterii:

12 februarie 1970, Cluj-Napoca

Studii: Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István“, Tărgu-Mureş, promoţia 1994, clasa prof. Cornel Popescu.

Activitate profesională:
1987-1989 Teatrul de Stat din Turda

1992-1995 Teatrul Naţional din Târgu-Mureş

1993-1996 Trupa pe butoaie – proiect UNITER

Angajat al Teatrului Naţional din Cluj din anul 1995.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *