Castelul contelui Kálnoky de la Micloșoara a fost construit în anul 1500, având inițial destinația de conac de vânătoare al familiei cu același nume.
Familia Kálnoky este atestată documentar pentru prima dată în anul 1588 ca moșieri de Micloșoara, județul Covasna. Săpăturile arheologice au dovedit că înainte de construirea actualului castel, s-a mai aflat în trecut un conac chiar în locul castelului. Lângă castel se afla și un parc englez din secolul al XIX-lea, parc din care azi au mai rămas numai câteva copaci considerate mai rare.
Astăzi, aici este amenajat Muzeul Vieții Transilvănene, care ocupă întregul parter al fostului conac de vânătoare.
Una dintre cele mai frumoase săli ale muzeului este ”Casa doamnei”, o sală cu obiecte delicate, sticlărie, un colț amenajat pentru broderie și citit. ”Casa stâpănului”, prin contrast, prezintă arme din luptele cu turcii, covoare turcești.
Atmosfera unei bucătării de castel de secol XVIII este redată în pivnița castelului, acum spațiu pentru mese festive.
În jurul castelului de la Micloșoara există câteva căsuțe în care vă puteți caza și experimenta tradițiile si obiceiurile locale.
Istoricul castelului Kálnoky
Ultimul proprietar a fost contele Kálnoky Dénes (1814-1888), care în ultima perioadă a vieții a fost jude regesc. Castelul a fost jefuit de românii din Augustin în vâltoarea anilor tulburi 1848-49. Kálnoky Dénes nu a avut urmași, după decesul lui castelul a ajuns la Seethal Ferenc, fiul surorii sale, Kálnoky Franciska.
După moartea lui Seethal Ferenc, în 1939, castelul a fost cumpărat de Eugen Savu, ministrul de finanțe al guvernului Goga (1937-1938), dar a fost naționalizat.
În deceniile secolului XX, clădirea suferă alte modificări mai mici sau mai mari. După naționalizare, printre altele, i s-a prevăzut destinația de cămin cultural, astfel una din încăperi a fost transformată în scenă, apoi starea clădirii s-a deteriorat continuu.
La sfârșitul anilor 1990, proprietarii originari au din nou oportunitatea de a se îngriji de clădire, astfel, grație familiei Kálnoky au început lucrările de reabilitare.
Formă de proprietate: la sfârșitul anilor ‘90, clădirea a ajuns în proprietatea moștenitorilor, iar datorită familiei Kálnoky, au început lucrările de reabilitare. Consiliul Local din Baraolt a încheiat un contract pentru 49 de ani, Kálnoky Tibor valorificând castelul în circuitul turistic.