Casa Libertății Religioase, bijuteria Clujului! E puțin cunoscută, dar a fost premiată de o importantă organizație europeană – FOTO

0
Casa Libertății Religioase, bijuteria Clujului

Casa Libertății Religioase, bijuteria Clujului

Europa Nostra, federația europeană a patrimoniului cultural, o mișcare cetățenească pentru salvagardarea patrimoniului cultural și natural european, a premiat acum 2 ani o clădire a Clujului, pe lângă care trecem des, dar din cauza vitezei nu o remarcăm.

Casa Libertății Religioase, situată pe B- dul 21 Decembrie nr. 14 este fosta reședință a episcopilor unitarieni, religie înființată la Cluj. Casa cuprinde săli de conferințe, de expoziții, un mic muzeu, un centru de cercetare a religiei, bistro, terasă.

Casa libertăţii religioase (actuala B-dul 21 Decembrie nr. 14), fosta reşedinţă a episcopului unitarian este una dintre cele mai vechi case din Cluj (alături de casa natală a lui Matia şi parohia catolică din centru).

Ea a fost renovată între 2009- 2018, cu fonduri de la guvernul maghiar. Conform lui Radu Lupescu, este singura clădire din oras rămasă intactă având elemente renascentiste și gotice. În pivniţele restaurate, arheologii au găsit diferite obiecte valoroase. Restaurată complet, casa pe trei niveluri arată extraordinar.

în partea superioară, unde acum este amenajat un muzeu cu obiecte de la sfârşitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, printre care cele mai vechi exponate două portrete ale mezinelor familiei Bruckenthal. Mai pot fi admirate o serie de picturi din Şcoala de la Baia Mare, iar în aripa de vest, unde se afla pe vremuri “camera domnitelor”. e vizibil un arc de descărcare de la o fostă fereastră ce deservea celălalt imobil, cândva separat. În camera din mijloc se află o expoziție cu obiecte liturgice ale Bisericii Unitariene, în care toate piesele sunt inscripționate bilingv, datând din Evul Mediu. Cele mai de interes sunt o scrisoare si un potir ale lui Francisc David (Ferenc Dávid), fondatorul Bisericii Unitariene, dar şi obiecte de mestesug din secolele XVI-XVII.

La parterul clădirii a fost amenajat un bistro-restaurant cu terasa interioară iar la etaj vor funcţia muzeul, centrul de studii religioase, spaţii pentru expoziţii şi o sală modemă de conferinţe.

Loading

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2024 © Clujenii.ro | Toate drepturile rezervate