Cartierul Mănăștur este unul dintre cele mai mari și mai vechi cartiere din Cluj-Napoca, oferind o combinație interesantă de istorie, cultură și recreere.
Mai jos sunt câteva dintre atracțiile din acest cartier:
1. Parcul Colina
Parcul Colina este unul dintre cele mai mari spații verzi din Mănăștur. Oferă oportunități excelente pentru plimbări, jogging și picnicuri. Parcul include și un loc de joacă pentru copii, terenuri de sport și zone de relaxare cu bănci și fântâni.
2. Biserica Calvaria
Biserica Calvaria de la Cluj-Mănăștur, cu hramul Sf. Maria, situată pe str. Primăverii nr. 60, este cel mai vechi monument istoric și de arhitectură păstrat în fostul sat Cluj-Mănăștur, din apropierea Clujului. De fapt este cea mai veche clădire din România. Începând cu a doua jumătate a secolului al XI-lea a funcționat aici, în interiorul fortificației regale-comitatense, abația benedictină Monasterium Beatae Mariae de Clus, înconjurată cu un zid de apărare.
Din vechile construcții se mai păstrează doar corul bisericii, prevăzut cu o navă mai simplă, construită în secolul al XIX-lea pe vechile fundații. Biserica este înconjurată de un val înalt de pământ, urmă a fortificațiilor elipsoidale din evul mediu, când întregul areal dispunea de șanțuri de apărare spre sud, est și vest, spre nord existând o pantă naturală abruptă.
3. Cinema Dacia
Cinema Dacia este un loc cultural important în Mănăștur. Aici se proiectează filme, se organizează spectacole de teatru și alte evenimente culturale, oferind locuitorilor cartierului o sursă constantă de divertisment și cultură.
Cinematograful a fost redeschis în urmă cu câțiva ani.
4. Complexul Sportiv „Iuliu Hațieganu” + ștrandul Olimpic
Aflat în apropiere de Mănăștur, acest complex sportiv este unul dintre cele mai bine echipate din oraș. Include terenuri de fotbal, tenis, piste de atletism și multe alte facilități pentru activități sportive. Acolo se află și ștrandul Olimpic, un punct important de agrement.
5. Piața Flora
Piața Flora este una dintre cele mai mari piețe agroalimentare din Cluj-Napoca. Chiar dacă nu se prea încadrează la capitolul atracție turistică, aceasta este locul ideal pentru a cumpăra produse proaspete, locale, inclusiv fructe, legume, lactate și carne. În plus, cineva care vrea să ia pulsul vieții cartierului trebuie neapărat să meargă în Piața Flora.
6. Cetățuia Park
Deși situat puțin în afara Mănășturului, Cetățuia Park merită menționat pentru priveliștile spectaculoase asupra orașului Cluj-Napoca. Este un loc popular pentru plimbări și fotografii panoramice.
7. Strada Plopilor
Aceasta stradă este cunoscută pentru numeroasele sale restaurante și cafenele, oferind o varietate de opțiuni pentru luat masa și relaxare. Este un loc popular atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori.
Mănăștur este un cartier vibrant și diversificat, oferind o multitudine de atracții și activități pentru toate gusturile. Fie că ești interesat de natură, cultură sau recreere, Mănăștur are ceva de oferit pentru fiecare.
8. Restaurantul McDonald’s
Putem spune că și restaurantul McDonald’s este un punct de atracție al Mănășturului, pentru că pe acolo trec mii de oameni pe zi. Locația a fost renovată recent și clujenii au putut respira ușurați.
9. Baza ”La Terenuri!”
Din 2022, de la finalul lunii iulie, clujenii se pot bucura de a doua bază sportivă din Cluj-Napoca – Baza sportivă „La Terenuri” – care are o suprafață de 4,2 ha și le oferă clujenilor facilități moderne, realizate la standarde europene:
1. Indoor (cu rezervare) – tenis de masă, squash
2. Indoor (fără rezervare) – yoga, pilates, panou de escaladă
3. Outdoor (cu rezervare) – minifotbal, tenis, tenis cu peretele, bachet, volei
4. Outdoor (fără rezervare) – tenis de masă, beach volley, badminton, baschet, amfiteatru în aer liber, skate park, pistă de alergare, locuri de joacă pentru copii, zonă de fitness ș.a.
Programul este identic cu cel al bazei sportive Gheorgheni și la fel ca până acum, pe toate terenurile jucătorii trebuie să-și aducă propriile obiecte de joc.
De asemenea, cardurile deja emise pentru accesul în Baza sportivă Gheorgheni sunt valabile și pentru noua bază sportivă din Mănăștur, la fel și cardurile ClujBike. Pentru a beneficia de un nou card de acces e nevoie să intrați pe platformă, să vă creați un cont și o primă rezervare.
Valoarea investiției este de peste 6 milioane Euro de la bugetul local.
10. Groapa Moșului
Nu putem să nu trece și ”Groapa Moșului” în acest top, chiar dacă zona a dispărut sub construcțiile făcute la marginea cartierului. Putem totuși să trecem la capitolul atracție superba pădure de lângă Mănăștur, numai bună pentru drumeții.
11. Parcul Rozelor + Malul Someșului
Parcul Rozelor este un alt punct ce trebuie văzut într-o vizită prin Mănăștur. Acesta a fost refăcut și are un circuit modern de skateboard și role. Unul dintre cele mai moderne parcuri de acest profil din țară, zona de agrement de 2160 de m2 pune la dispoziția doritorilor facilitățile necesare pentru a putea practica în siguranță sporturi urbane (bikingul, skateboardingul). Dispunând de facilități moderne (zonă de ședere, sistem de iluminat inteligent, sisteme de irigare), locul se pliază pe posibilitatea de a susține mai multe activități sportive, având și o pistă de alergare special amenajată. Aici, toți copiii vor emana o energie uluitoare, în timp ce își asigură porția zilnică, necesară, de activitate fizică susținută.