Care e cel mai sigur etaj din bloc în cazul unui cutremur. Mulți români iau acest lucru în considerare atunci când își aleg locuința
Ultimii ani au fost martorii unor cutremure devastatoare în întreaga lume, soldate cu pierderi de vieți omenești. În România, seismele sunt frecvente, în special în zona Vrancea, deși majoritatea au magnitudine mică și adesea trec neobservate. Cu toate acestea, este important să fim pregătiți pentru orice eventualitate și să știm cum să reacționăm în cazul unui cutremur puternic.
Autoritățile și experții subliniază necesitatea de a cunoaște măsurile de siguranță, cum ar fi căutarea unui loc sigur în interiorul clădirilor și evitarea sticlei sau a obiectelor care pot cădea. Pregătirea anticipată poate face diferența în situații critice, iar informarea corectă este esențială pentru a minimiza riscurile asociate cutremurelor.
La întrebarea legată de cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur părerile sunt împărțite. Unii se simt în siguranță la parter, în timp ce alții spun că cel mai sigur e să stai la etaj. Totul depinde de intensitatea cutremurului și de construcția clădirii. Marius Marinescu, expert în construcții civile, a spus că e mai sigur să stai la un etaj superior. Acest lucru a fost constatat și după cutremurul din 1977, în urma căruia au murit peste 1.500 de oameni, când mulți din cei care se aflau la etaje superioare au reușit să supraviețuiască.
Explicația e simplă. În timpul unui cutremur de proporții, structura clădirii poate ceda pe verticală, iar apoi planșeele ajung să cadă unul peste altul.
Este foarte important ca fiecare dintre noi să știe cum să acționeze în caz de cutremur. Iată de ce venim în ajutor și vă prezentăm 10 reguli de comportare rațională, individuale și de grup la locul de muncă, în familie sau pe stradă, în timpul seismului.
- Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
- Preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
- Atenție! Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
- Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc.
- În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
- Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
- Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
- Nu alergați în stradă.
- Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă.
- Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
- Acordați primul ajutor persoanelor rănite.
- În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, căutați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.