Cafenelele din Europa dau afară nomazii digitali. Sunt interzise laptopurile, în timp ce altele percep o taxă orară
Unul dintre avantajele de a fi un nomad digital este acela de a schimba biroul plictisitor cu o varietate de cafenele la modă în destinații din întreaga lume. Dar în unele locuri din Spania, lucrătorii la distanță și laptopurile lor devin clienți indezirabili. Barurile și cafenelele din Valencia, Santiago și Barcelona iau măsuri drastice împotriva nomazilor digitali care rămân prea mult timp aici.
Proprietarii spun că acești angajați remote acaparează mesele timp de ore întregi, uneori pentru prețul unei singure cafele. Sătui, proprietarii de cafenele iau acum măsuri. Și nu sunt singurii din Europa. Cafenelele și snack-barurile din Paris și Berlin au stabilit deja reguli pentru așa-numiții ”squatteri cu laptopuri”.
Cafenelele din Spania iau măsuri drastice împotriva muncii la distanță
Munca la distanță continuă să fie o alegere populară a stilului de viață, încurajată de lista tot mai mare de programe de viză și de cazare pentru nomazi digitali. Cu mult soare, prețuri rezonabile și orașe bogate în obiective culturale, Spania este o alegere de top pentru nomazii digitali.
Dar modul lor de lucru nu este întotdeauna compatibil cu stilul de viață al unei destinații. Cafenelele și barurile din orașele spaniole sunt din ce în ce mai frustrate de oamenii care comandă o singură băutură și apoi ocupă o masă timp de mai multe ore sau chiar o zi întreagă.
Pentru proprietarii de afaceri mici, aceasta nu este o formă viabilă de venit și mulți au decis să ia măsuri. În Valencia, Santiago și Barcelona, barurile și cafenelele au decis să oprească WiFi-ul pentru a-i descuraja pe nomazii digitali. Unele cafenele au lipit afișe pe care scrie că munca la distanță este interzisă în timpul orelor de vârf, între 8.30 și 12.30.
Laptopurile sunt interzise în cafenelele din Paris și Berlin
De câțiva ani, cafenelele din orașe europene, printre care Paris, Berlin, Lisabona și Brighton, au luat atitudine împotriva lucrătorilor la distanță. Unele au interzis complet laptopurile, în timp ce altele percep o taxă orară pentru privilegiul de a le folosi.
Pentru mulți proprietari de cafenele, nu este vorba doar de lipsa de rentabilitate a lucrătorilor la distanță, ci și de protejarea funcției principale a afacerii lor: un loc convivial în care să interacționeze cu alți clienți față în față.
Dacă sunteți un nomad digital și căutați un spațiu de lucru la distanță care să nu vă supere, luați în considerare posibilitatea de a profita de spațiile de co-working.