Cafeneaua ”Arizona” din Cluj-Napoca aduna toți intelectualii orașului. De ce se numea ”americănește” – FOTO
Cafeneaua / bar Arizona a fost cel mai boem local al Clujului, dar a fosyt botezat de un elev de liceu pasionat de literatură.
La sfârşitul anilor ’50, scriitorul Virgil Stanciu, elev pe acea vreme, nu a putut intra în cofetăria de pe strada Universităţii și a scris un text prin care a botezat-o, involuntar, ”Arizona”.
Pe acea vreme, barul / cafenea era o cofetărie. Elevul Stanciu Virgil avea atunci 17 ani şi învăţa la Liceul ”Emil Racoviţă”.
În cofetărie intrau numai scriitorii şi oamenii de cultură sau de artă. ”Cofetăriile şi localurile publice erau inaccesibile elevilor de liceu. Ei trebuiau să meargă însoţiţi, asta era legea. Existau patrule de miliţie şi de profesori care circulau des prin oraş. Dacă erai prins erai exmatriculat trei zile de la şcoală”, explică Virgil Stanciu.
Scriitorul Virgil Stanciu a scris un text intitulat ”Arizona interzisă”
”A trecut ceva vreme de atunci, şi îmi aduc mai greu aminte. Știu însă că povestea mea a circulat din mână în mână, ajungând pe la mai mulţi colegi şi prieteni. Încetul cu încetul, lumea începea să numească acea cofetărie Arizona. Am aflat şi eu, mai târziu, că fusesem naşul acelui loc”, spune profesorul.
Numele de Arizona a fost inspirat din cărţi de aventură, unele western, dar și de faptul că plecarea în SUA era interzisă.
Înainte de a fi Arizona, localul se numea banal
Până ca Arizona să primească numele păstrat până azi, ea se numea, ca mai toate cofetăriile din oraş „Vita Dolci”, explică istoricul literar Mircea Popa. ”A fost văzut dintotdeauna un loc de întâlnire al scriitorilor încă din anii 70. De Arizona se leagă numele care au înfiinţat Tribuna, sau Echinoxul. Aici s-au născut multe romane. Ţin minte că eram student la Filologie când am trecut prima dată pe aici. Ştiu că aveau brioşe foarte bune şi la un preţ rezonabil”, spune Mircea Popa, conform Adevărul.ro.
Loclaul s-a păstrat și după Revoluția din 1989. De altfel, cei care au pornit revolta de la Cluj au ieșit chiar de la Arizona și au adus libertatea și la Cluj.
Cafeneaua a mers tot mai prost, iar până la urmă a fost închis acest loc emblematic. Acum, acolo funcționează o shaormerie.
Foto: Irina Petraş (arhiva personală)