Biserica Sf. Mihail a câștigat premiul Europa Nostra, o distincție extrem de importantă – FOTO
Biserica Sf. Mihail a câștigat premiul Europa Nostra, fiind o bună practică la nivel european în privința restaurării unui vestigiu.
“Am primit o veste fantastică: proiectul pentru restaurarea Bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca este recompensat pentru calitatea restaurării și este desemnat câștigător al ”European Heritage Europa Nostra Awards” pentru categoria ”Conservation and Adaptive Reuse”.
Juriul competiției a apreciat în mod deosebit calitatea restaurării și modul în care acest monument istoric deosebit este pus în valoare cu o finanțare europeană de peste 4 milioane de euro. Suntem mândri că am putut fi parte a acestui proiect implementat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 în regiunea noastră.
Acum este model de bune practici pentru restaurarea unui monument istoric la nivel european și exemplu concret al eficienței și impactului pe care îl au investițiile cu fonduri UE. Felicitări proiectanților, constructorilor, arheologilor, experților tehnici și tuturor celor au contribuit la acest proiect pentru a deveni astăzi atât de apreciat!”, anunță conducerea Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).
Lucrările la Biserica Sf. Mihail au durat șase ani
”Biserica Sf. Mihail a intrat într-o amplă călătorie de restaurare în perioada 2016-2022. Dincolo de simplele consolidări structurale și de revigorarea fațadei, proiectul a cuprins reamenajarea interioarelor și îmbunătățiri moderne. A fost posibil cu sprijinul financiar al Fondului European de Dezvoltare Regională, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, Guvernului Ungariei, Bethlen Gabor Fund Management, Secretariatului de Stat pentru Culte, Primăriei Cluj-Napoca, Asociației Treasured Cluj și donatorilor privați.
Amplasată în centrul vibrant al orașului, Biserica Sf. Mihail este o bijuterie a arhitecturii gotice europene. Ea are o importanță imensă la scară locală, regională și națională, fiind recunoscută ca un reper național și o icoană a patrimoniului bogat al Transilvaniei. Legăturile sale adânc înrădăcinate cu regalitatea și cu figuri istorice esențiale evidențiază evoluția Clujului de-a lungul secolelor.
Trecerea timpului și mai multe dezastre naturale i-au afectat măreția. Acest proiect cuprinzător a fost inițiat pentru a stopa acest declin și pentru a restabili Biserica Sf. Mihail ca destinație turistică cheie. Cel mai inovator aspect al restaurării este reprezentat de metodele sale de consolidare structurală, care utilizează o structură cu ferme de oțel pentru a spori siguranța în caz de cutremur.
Utilizarea de elemente noi fabricate la nivel local și inserarea de armături din oțel inoxidabil au demonstrat un echilibru între tradiție și modernitate. Explorările arheologice efectuate în timpul renovării au scos la iveală comori precum fragmente arhitecturale originale și artă medievală de o valoare inestimabilă, îmbogățind povestea bisericii”, se specifică în prezentarea proiectului.
Biserica a fost deschisă publicului în 2022, de Zilele Maghiare.
Kesz România (constructor), Refakt (restaurator), M&M Design (proiectant) și Parohia Sf. Mihail au așezat în peretele clădirii o capsulă a timpului, pentru posteritate.
Biserica Sf. Mihail este un simbol al Clujului şi a doua ca mărime din România.