Beraria Ursus din Cluj-Napoca, în 1970, era ”catedrala” omului simplu! Trist, dar Capitalismul a dat afară brandul din oraș – FOTO
Beraria Ursus din centrul Clujului era mai importantă la Primăria sau Sfatul Popular, era locul unde oamenii puteau să se întâlnească la o bere.
Mâncarea era foarte bună, iar lângă, prin gangul care se vede în fotografie, se ajungea în grădina de vară.
Acolo se adunau fotografii Clujului, pentru a discuta nuntile din weekend, așa a fost realizată această fotografie de epocă.
După Revoluție, totul s-a distrus. Berăria Ursus a dispărut și s-a ”modernizat”. Ba mai mult, chiar și fabrică de pe Calea Mănăștur a ”făcut pași” din oraș.
Istoria Berăriei Ursus
Beraria Ursus a fost deschisa de proprietarii fabricii de bere din Cluj, familia saseasca Czell din Brașov, în anii 1930.
În timpul războiului, restaurantul a fost condus de Ehrlich Ernő, iar după război, după o scurtă întrerupere, a funcționat tot sub numele de Ursus. Prima fabrica de bere modernă din Cluj a fost fondată în 1878 avand simbolul ursului, datorită unui partener german. S-a transformat în ”Ursus” în anul 1927, fuzionand cu fabrica din Turda în 1929, prin vânzarea acțiunilor de către familia Czell. Vechile clădiri de pe Calea Mănăștur, demolate, au fost construite între anii 1909-1912.
Clădirea în care se afla beraria Ursus (casa Rósa) are la randul ei o istorie fascinantă. Conform inscriptiei de pe ancadramentului uneia dintre uși, a fost construită în 1636 și a aparținut doctorului principelui Báthory Kristóf. Conform traditiei, în anii 1690 pe acoperișul plat al clădirii a avut loc primul spectacol de teatru din Cluj a trupei teatrale a lui Felvinczi György (considerat primul director de teatru din Ardeal), urmărit din piața de către clujeni. În 1902 aici a stat sculptorul Fadrusz în timpul ridicării statuii lui Matia Corvin.