Lucrările la tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (A3) înaintează într-un ritm lent, în ciuda faptului că traseul nu prezintă dificultăți tehnice majore. Asociația Pro Infrastructură a semnalat progresul redus și întârzierile din calendarul de execuție.
Contractul pentru cei 26,35 km dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș a fost atribuit companiei Erbașu, fiind al patrulea constructor care preia acest lot. Semnarea contractului a avut loc pe 24 noiembrie 2023 și prevede o durată de 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție.
Cu toate acestea, proiectul tehnic a fost aprobat abia pe 19 decembrie 2024, în ciuda faptului că ordinul de începere a proiectării fusese emis pe 15 martie 2024. Lucrările propriu-zise au primit undă verde și mai târziu, pe 20 ianuarie 2025. Astfel, termenul contractual de finalizare a fost actualizat pentru sfârșitul lunii iulie 2026.
„Erbașu, ritm hibernal pe Autostrada A3.
Contractul pe cei 26,35 kilometri dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș a fost semnat în 24.11.2023 cu Erbașu, al patrulea constructor de pe acest lot, și prevede 6 luni de proiectare și 18 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat cu întârziere, în 19.12.2024, deși ordinul de începere aferent a fost dat în 15.03.2024. Abia în 20.01.2025 a fost emis și ordinul de începere pentru lucrări.
Așadar termenul contractual de finalizare actualizat este sfârșit de iulie 2026. Momentan antreprenorul se mișcă în ritm de iarnă: nici prea prea, nici foarte foarte. Tragem nădejde că își va mări semnificativ forțele imediat ce dă colțul ierbii ca să pună la timp în teren restul de aproximativ 60% din lucrările rămase în urma Bechtel.
Deși tronsonul este banal, sunt ceva riscuri ca să avem surprize neplăcute cu unele elemente importante lăsate de izbeliște atâta amar de vreme. Deocamdată totul pare sub control, dar vom răsufla ușurați doar după ce vom vedea toate grinzile-mamut produse de Bechtel instalate pe pile. Lucrurile se vor complica dacă grinzile și/sau o parte din fundațiile și elevațiile pilelor vor trebui refăcute.
Sperăm să avem și puțin noroc, dar și parte de un constructor serios, new entry pe infrastructura rutieră majoră, care va dori (și va putea) să facă o figură frumoasă și să respecte termenul contractual, iulie 2026, deci după 22 (douăzeci și doi!) de ani de la prima cupă de excavator dată de Bechtel”, au transmis cei de la Asociația Pro Infrastructură.
2 comentarii
Fundatiile viaductului au fost expertizate tehnic in ultimul an? Acolo poate fi un punct critic…si periculos…avand in vedere cum se ,,lucra” pe vremea turco-Bechtel…
Multe vorbe, cine plătește chiria unde sunt amplasate grinzile-mamut, folosesc terenul proprietarilor, fără drept, nu este contract de închiriere nu au plătit nici un leu de ani de zile deși folosesc acest teren, care nu poate fi cultivat de proprietari și nici declarat la Apia pentru a putea obține subventii. Aștept un răspuns de la cei “incompetenți” profesional. Am trimis Petiții atât la CN de administrare a infrastructurii rutiere SA București cât și la DNDP Cluj, nici măcar nu au dat un răspuns. Cu ce se lauda dacă sunt incompetenți. Va pot pune la dispoziție corespondență cu instituțiile amintite mai sus.