Au lăsat munca la multinațională și agitația orașului ca să construiască un cartier de vis la sat! Un cuplu din Cluj s-a mutat la țară și nu regretă nimic – FOTO

0

rhdr

În ultimii ani, soții Roxana și Florin Vale au reușit să aducă atmosfera festivalurilor de muzică și a evenimentelor culturale în satul Breb, considerat astăzi unul dintre cele mai „instagramabile” locuri din Maramureș. Cunoscute drept „familia cu Casa din Vale,” căsuțele lor tradiționale de lemn formează un „cartier” idilic, amplasat pe o străduță pe unde, acum zece ani, treceau doar tractoare.

Povestea lor a început în 2015, când Roxana și Florin locuiau în Cluj-Napoca. Ea avea un atelier de design vestimentar, iar el lucra într-o corporație. Amândoi, trecuți puțin de 30 de ani, credeau că și-au găsit locul în oraș — până au descoperit satul maramureșean Breb.

Într-un interviu exclusiv pentru antena3.ro, cei doi au povestit cum au decis să se mute „la țară,” să-și întemeieze o familie acolo și să creeze un proiect cultural de amploare, total diferit de ce exista în zonă: un hub cultural rural. Roxana, crescută la oraș, nu și-ar fi imaginat vreodată că va ajunge să trăiască într-un sat și să organizeze festivaluri cu sute de participanți.

În ultimii ani, familia lor s-a mărit cu două fetițe, Iza de 6 ani și Nina de 8 ani, care se bucură de o copilărie în armonie cu natura.

„Noi locuiam de mulți ani în Cluj, unde credeam ca ne-am stabilit, că ne-am găsit locul, asta până când am descoperit satul Breb, în 2015. Eu aveam un mic atelier de design vestimentar, un proiect de streetwear, iar Florin lucra într-o multinațională”, povestește Roxana.

rhdr

„A fost dorința lui Florin să salveze, să restaureze și să renoveze o casă de lemn cu arhitectură tradițională maramureșeană, iar eu m-am alăturat cu entuziasm. Florin e născut în Baia Mare și adesea trecea pe lângă Breb și chiar se oprea să se bucure de panorama spectaculoasă de pe coastă. Dar niciodată nu și-a imaginat că va ajunge să locuiască acolo, alături de familie.

Foarte pe scurt, după o investiție eșuată într-un teren achiziționat în Săpânța pentru a ne începe proiectul, “grație ” vânzătorului de rea credință care ne vânduse un teren străbătut de o magistrală de gaz, Florin a găsit un anunț pe internet pentru un teren de vânzare în “acel” sat pe care îl privea de pe drum. Eu eram în Cluj, mi-a trimis o poză și am știut atunci amândoi că acela este un loc special, locul nostru. Au urmat excursii la Breb, unde am explorat satul, am cunoscut oamenii, în calitate de turiști, iar mai apoi am început demersurile pentru strămutarea și renovarea primei case, Casa din Vale”, a împărtășit Roxana.

oznorCOQR

„Brebul din 2015 era timid, avea cărări nebătute și vreo șapte pensiuni. Localnicii se mirau și se bucurau când te vedeau ulițe si voiau să afle tot. Acum, pe final de 2024, Breb e dinamic, are parte de multe aprecieri, este instagramabil, dar nu și-a pierdut farmecul. Are peste 60 de unități de primire turiști, dar încă este vizitat de acei călători nomazi cu aparatul foto la gât, care se trezesc la ora 6:00 pentru a prinde cea mai faină lumină care străpunge gardurile de lemn”, mai povestește Roxana.

Breb are acum un festival (Fest-in-Vale), dar este satul din Maramureș cu cele mai multe case vechi de lemn. La Breb vine caravana filmelor TIFF, la Casa din Vale, dar localnicii merg în port popular duminica, la slujba, și țin toate sărbătorile religioase.

Scurt inventar al căsuțelor din „cartierul” Casa din Vale Breb: În total sunt 9 case, cu tot cu cea în care locuiește cuplul din Cluj. Toate casele sunt aduse din Breb, mai puțin Casa Faină care a fost adusă de la 50 km depărtare, din satul Rozavlea, notează sursa citată.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2024 © Clujenii.ro | Toate drepturile rezervate