Imaginile din comuna Sâncraiu i-au făcut pe români să creadă că se poate să fie și la noi așa frumos ca în sate din Eleveția.
Comuna clujeană nu se compară cu ce avem în România. Seriozitatea este la un nivel înalt și acest lucru se vede.
Sâmcraiu este un sat unguresc, cu case frumoase și aranjate, decorate cu flori la ferestre, a devenit o adevărată atracție turistică. Oameni din toate colțurile lumii vin aici, mai ales cu ocazia evenimentelor speciale, dar și doar pentru a se plimba, a respira aer curat și a se minuna de frumusețea unui sat care parcă nu ar fi din România. Totuși, Sâncraiu se află la doar 56 de kilometri de Cluj-Napoca și pare un colț de rai.


Străzile sunt curate, fiecare uliță este asfaltată, drumurile sunt bine marcate, iar din loc în loc există panouri care arată direcția către cele mai importante atracții turistice. Casele sunt impecabile, iar peste tot sunt plantate flori, aducând o notă de prospețime și culoare peisajului. În centrul orașului, un mic părculeț așteaptă copiii să se dea în leagăn, iar părinții să se relaxeze pe o băncuță, la umbra copacilor înalți cu frunze dese. La câțiva metri mai încolo, cei pofticioși se pot răcori cu o înghețată ungurească bună, cu arome pe gustul fiecăruia.
La evenimentele locale, fiecare poartă este deschisă, iar oamenii din Sâncraiu îi poftesc pe vizitatori în curțile lor să admire țesături tradiționale, să guste plăcinte făcute pe plită sau să savureze o bere rece.
Sâncraiu are puțin peste 1.000 de locuitori și 46 de pensiuni. În fiecare an, sătenii primesc peste 10.000 de turiști, dornici să descopere frumusețile și tradițiile locului.
Turiștii sunt bineveniți la sărbători, la zilele satului, la tabăra internațională de dans popular, la balul strugurilor sau la balul maceșelor, dar și la tabăra de creație, oferindu-le oportunitatea de a se bucura de atmosfera autentică și de ospitalitatea localnicilor.




