Alin Tișe: ”Clujul este invadat de pacienți din toate județele Transilvaniei” / Cine plătește pentru ei?
Alin Tișe solicită Guvernului să schimbe modul de finanțare din domeniul sănătății pentru că sunt județe, cum este Clujul care atrage pacienți din toată Transilvania și care are costuri foarte mari.
”Medicii de la Spitalul de Copii mi-au spus că aproximativ 3.000 de copii pe an vor putea beneficia de servicii de specialitate la noua Clinică de Psihiatrie Pediatrică. Dar la fel vom avea și aici aceeași problemă pe care eu o tot spun. Guvernanții trebuie să înțeleagă că trebuie să trateze diferit un spital local al unui oraș, al unui județ, care deservește strict numai localitatea respectivă.
Avem exemple ca Bistrița-Năsăud, Sălaj, Maramureș, toate județele din jur. Acestea au spitale care deservesc aproape în totalitate pacienți doar din județul lor. Și există cealaltă categorie de spitale care, chiar dacă sunt pe raza unui anumit județ, ele sunt cu deservire regională și deservesc populația din toată regiunea Transilvaniei, dar cofinanțările și finanțările le suportă doar clujenii.
Aici pot da multe exemple de spitale cu anvergură regională, chiar națională. Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Recuperare, Institutul Inimii, Spitalul de Copii, unde avem o aglomerație de 40% de pacienți din alte județe. Ce vreau să spun este că România încă nu are o strategie prin care să facă o diferență între un spital care deservește un oraș de 15-20.000 de locuitori și un spital al regiunii care deservește 2-3 milioane de locuitori. Depinde de la caz la caz.
Nu este neapărat ortodox ce spun, dar Clujul este invadat de pacienți din toate județele Transilvaniei. De ce? pentru că aici oamenii își caută sănătatea. Acest lucru este normal. Dar nu este normal ca atunci când Guvernul alocă bani să trateze fără diferențiere spitalul cu deservire regională și spitalul care deservește doar un oraș mai mic”, a declarat Alin Tișe, la Ziua Live.
”Cred că nu este corect ca Bistrița-Năsăud sau Satu Mare să primească la fel ca și Clujul. Mare parte din pacienții în stare gravă de la ei din județe vin la Cluj. Degeaba te lauzi că într-un județ ai cel mai modern spital din România dacă tu nu ai medici și ai 300 de pacienți pe ani, că restul vin la Cluj. Imaginați-vă cum ar fi sistemul medical din Cluj minus 40% din pacienți. Clujul ar fi o bijuterie, cu un sistem medical aproape perfect. N-ar mai fi ce este acum la urgențe, de exemplu.
Trebuie să ne decidem odată. Dăm banii în fiecare județ și facem acolo un spital atât de performant încât oamenii să nu mai vină la Cluj sau dacă înțelegem că acesta este un fenomen, trebuie că spitalele din Cluj să primească finanțare cât pentru 5 județe, că deservesc toată populația acestor județe. Statul român încă nu a găsit formula optimă. Sper ca cei de la minister să înțeleagă că aceste spitale cu anvergură regională trebuie să fie tratate ca spitale regionale și din punct de vedere al finanțării”, a conchis șeful CJ Cluj.