Alin Tișe anunță investiții la Spitalul de Copii Cluj: ”Dacă nu am primi pacienți din alte părți, atunci am avea un sistem medical impecabil”
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, crede că dacă spitalele clujene nu ar primi pacienți din alte județe, atunci totul ar funcționa ca un ceas elvețian.
Consiliul Județean Cluj a investit, numai în 2023, circa 80 de milioane de euro în spitalele din subordine: Spitalul de Recuperare, Spitalul TBC Cluj, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase sau Spitalul de Copii. Toți banii au venit din bugetul județului, situație similară și în celelalte spitale clujene, aflate în subordinea Primăriei Cluj-Napoca. Alin Tișe spune că, în mod normal, autoritățile din județele vecine ar trebui să cotizeze la Cluj, dacă pacienții se tratează în spitalele clujene.
”Pe Moților, secția psihiatrică se va muta și în locul ei va fi extinsă Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU).
Așa va fi făcută o modernizare a UPU Copii, pentru a face față, dacă oricum toată Transilvania vine să se trateze la Cluj. Nu poți face un spital numai pentru ATI și secțiile de urgență, numai pentru că celelalte județe nu fac nimic.
Vă întrebați de ce 60 la sută din pacienții din spitalele Clujului sunt din alte județe? Nu vede nimeni din liderii județelor vecine care este realitatea? Dacă nu am primi pacienți din alte părți, atunci am avea un sistem sanitar impecabil. Ar fi ca și când scoatem jumătate din mașinile din oraș, s-ar circula impecabil!”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Acesta a spus că acum clujenii merg la spital și nu sunt luați la timp, pentru că sunt oameni din alte județe, în stare mai gravă, care sunt preluați înainte. ”Dacă te duci la spital și, chiar dacă ești clujean, îl ia pe cel din fața ta, pentru că are o problemă mai gravă, dar modernizarea spitalelor se face cu banii clujenilor, nu cu fonduri din Bistrița, Alba și Maramureș. Normal că atunci îți vine sa îi strângi pe medici de gât.
La Spitalul de Copii sunt probleme și cu faptul că nu sunt medici care să facă gărzi, pentru că nu vor să se angajeze ca medici de urgență. Cei de pe alte secții nu-i poți obliga sa facă gărzi.
Sperăm ca după extinderea spațiului de la UPU Copii să triplăm zona de primire a cazurilor și de tratare”, a mai precizat Alin Tișe.
Acesta a spus că extinderea zonei de primire a urgențelor se va face în cel mai scurt timp.