ȘTIRI NON-STOP CLUJ

Ady Endre și Octavian Goga: O prietenie poetică la Ciucea, între istorie și destin – FOTO

Ady Endre și Octavian Goga: O prietenie poetică la Ciucea, între istorie și destin - FOTO
Ady Endre și Octavian Goga: O prietenie poetică la Ciucea, între istorie și destin - FOTO

În inima Transilvaniei, la Ciucea, o casă cu o istorie deosebită a fost martora unei legături speciale între două personalități marcante ale literaturii: poetul maghiar Ady Endre și poetul român Octavian Goga. Pe 22 noiembrie 2024, s-au împlinit 147 de ani de la nașterea lui Ady Endre, un prilej de a reaminti povestea unică a acestei prietenii și a locului care i-a unit.

O casă, două destine

Castelul de la Ciucea, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea de avocatul Miklos Boncza, a fost locul în care drumurile celor doi poeți s-au intersectat, chiar dacă în momente diferite. După căsătoria sa cu Berta Boncza în 1914, Ady Endre a locuit aici între 1915 și 1917. După moartea sa prematură, în 1919, văduva poetului i-a propus lui Octavian Goga să cumpere proprietatea. Decizia poetului român de a o achiziționa, în ciuda opoziției soției sale, Veturia, a fost dictată de respectul și prietenia pe care o purta lui Ady Endre.

Veturia își amintea astfel momentul: ”Eu eram împotrivă să cumpărăm o ruină. Octavian mi-a răspuns: Nu se pune chestiunea așa. O văduvă nu se refuză și când acea văduvă este văduva lui Endre Ady, cumpăr proprietatea chiar dacă ar fi să o fac cadou cuiva”.

Tranzacția a fost finalizată în octombrie 1920, iar Goga a devenit oficial proprietarul domeniului de la Ciucea.

O prietenie dincolo de granițe

Relația dintre cei doi poeți s-a cimentat în timpul detenției lui Octavian Goga la Seghedin, pentru convingerile sale politice. În 1911, Ady Endre i-a dedicat un articol în ziarul Világ din Budapesta, intitulat „Robia lui Octavian Goga”, exprimându-și solidaritatea: „Fratelui, salut de frate! Dragoste nobilului luptător!”.

Poetul Ady Endre
Poetul Ady Endre

Ady Endre era impresionat de lupta lui Goga pentru drepturile românilor și îl vedea ca pe un frate de idealuri, în ciuda diferențelor etnice și culturale. Într-o scrisoare adresată lui Goga, Ady nota: „Ungurul se adresează românului, patriotul – patriotului, poetul – poetului, stimate prieten”.

Un sanctuar al memoriei

Astăzi, Castelul de la Ciucea găzduiește Muzeul Memorial „Octavian Goga”, un spațiu care păstrează vie amintirea celor două personalități. Domeniul, inclusiv mausoleul lui Octavian și Veturia Goga, rămâne un loc de pelerinaj cultural și istoric.

Poetul și politicianul român Octavian Goga
Poetul și politicianul român Octavian Goga

Date biografice esențiale

Ady Endre: Născut pe 22 noiembrie 1877, în Mecențiu (astăzi Ady Endre, Satu Mare), este unul dintre cei mai mari poeți ai literaturii maghiare. A murit pe 27 ianuarie 1919, la Budapesta.

Octavian Goga: Născut pe 1 aprilie 1881, în Rășinari, a fost poet, publicist, premier al României și membru al Academiei Române. A murit pe 7 mai 1938, la Ciucea.

Un testament al prieteniei

Povestea celor doi poeți și a castelului de la Ciucea rămâne un exemplu de respect și solidaritate dincolo de granițele naționale. Întâlnirea dintre Ady Endre și Octavian Goga, chiar dacă parțial indirectă, simbolizează punțile care pot uni două culturi prin poezie și valori comune.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *